magasabb dimenzió

2021.09.10. 12:45

A világ autóiparának egyik középpontja Magyarországon van

A világ autóiparának egyik középpontja Magyarországon van, ezáltal az ágazat óriási szerepet játszik a magyar gazdaság válság utáni újraindításában – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

Gyõr, 2021. szeptember 10. Jürgen Königstedt, az Audi Hungária jármûhajtásfejlesztési részlegvezetõje (j2), Alfons Dintner, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke (b), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) a társaság 20 éves a mûszaki fejlesztés címû jubileumi rendezvényén a gyõri Audi Hungária Motor kft. gyárában 2021. szeptember 10-én. MTI/Krizsán Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter az Audi Hungária Zrt. jubileumi rendezvényén kiemelte:

az autóipar termelési értéke az idei év első felében 31 százalékkal nőtt, így átlépte az 5100 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy idén először meghaladhatja a 10 ezer milliárd forintot is.

Szijjártó Péter szerint a nemzetközi versenyképességet jól mutatja, hogy az előállított autóipari termékek 90,5 százaléka kivitelre kerül, amivel Magyarország harmadik a benzinmotorok, ötödik az elektromos akkumulátorok és hatodik a dízelmotorok exportjában a világon.

„A magyar autóipar egészen elképesztő nemzetközi versenyképességéhez pedig nagyon nagy mértékben járul hozzá az Audi”

- mutatott rá Szijjártó Péter. Ennek kapcsán kiemelte a hatalmas gyártási volument, illetve azt, hogy a vállalat vezető szerepet játszott abban, hogy az elmúlt húsz évben a magyar autóipar magasabb dimenzióba kapcsolt, így már

nem „csak” gyártás és összeszerelés zajlik itt, hanem a helyi mérnökök részt vesznek a globális fejlesztésekben is.

A miniszter közölte, hogy az Audi a jövőben további bővítéseket tervez végrehajtani Győrben, amelyek középpontjában az elektromobilitás és a digitalizáció áll, ami kiemelt fontossággal bír a magyar gazdaság számára is, ezért minél több hasonló beruházást kell az országba vonzani.

Leszögezte: az autóipar rekordteljesítménye hozzájárul ahhoz, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) idei növekedése elérhesse az 5,5 százalékot, és az állam ekkor visszafizesse a gyermeket nevelő családoknak a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat.

Végezetül hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdasági sokkot követően Magyarország a leggyorsabban újraindulók között van a kormány sikeres, beruházásokat támogató, s nem segélyeket osztó stratégiája miatt, amelynek köszönhetően elkerülhető volt a tömeges munkanélküliség kialakulása.

Az Audi Hungária 2001-ben bővült a műszaki fejlesztési részleggel, majd 2012-ben a motorfejlesztéssel és járműfejlesztéssel egészült ki Győrben. Ma a város az AUDI AG harmadik legnagyobb fejlesztési központja a világon. A műszaki fejlesztés területén több mint ötszáz magasan képzett szakértő dolgozik, a vállalat pedig a következő két évben további több milliárd forintot fog fordítani a területre.

Borítókép: Jürgen Königstedt, az Audi Hungária járműhajtásfejlesztési részlegvezetője (j2), Alfons Dintner, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke (b), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) a társaság 20 éves a műszaki fejlesztés című jubileumi rendezvényén a győri Audi Hungária Motor kft. gyárában 2021. szeptember 10-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában