Food Industry

2021.09.17. 16:54

Folyamatos az élelmiszeripari vállalkozások hatékonyság-növekedése

A hazai élelmiszeripari vállalkozások hatékonyság-növekedése folyamatos – mondta Nagy István agrárminiszter pénteken Mosonmagyaróváron, a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás szervezésében megtartott Food Industry konferencián.

A tárcavezető szerint ezt az is mutatja, hogy

a koronavírus-járvány idején egyedüli ágazatként nyolc százalékkal nőtt az élelmiszeripari export és két százalékkal a hazai termelés.

Hangsúlyozta azt is, hogy az élelmiszeripar a járvány idején vált stratégiai ágazattá.

Emlékeztetett, hogy a vidékfejlesztési programban ebben az európai uniós ciklusban 4265 milliárd forint áll rendelkezésre, amely közel háromszor nagyobb, mint a korábbi ciklusban.

Nagy István kiemelte, hogy

fontos a generációváltás az élelmiszeripar területén, valamint az, hogy perspektívát lehessen nyújtani a fiataloknak, elsősorban képzés segítségével.

Az Agrárminisztérium a második legnagyobb intézményfenntartóként vesz részt a hazai szakképzés rendszerében, a tárca által fenntartott 55 szakképző intézmény 5 agrárszakképzési centrumban kezdte meg a tanévet. Élelmiszeripari képzés 19 helyen folyik, ezen belül kilenc intézményben tanbolt, tizenegyben pedig élelmiszer-feldolgozó tanüzem is működik – ismertette.

A tárcavezető kitért arra, hogy

az élelmiszeripari kisüzemek és kisgazdaságok nemcsak nemzetgazdasági, hanem nemzetbiztonsági okból is fontosak, amire a koronavírus-járvány mutatott rá.

A Food Industry elnevezésű, foglalkoztatási célú térségi akciótervvel kapcsolatban elmondta, hogy fontos a fenntartható agrárgazdaságra épített élelmiszerfeldolgozás, az innovációs lehetőségek kiaknázása, a technológiai fejlesztés erősítése, a feldolgozott élelmiszertermékek helyi értékesítési lehetőségeinek javítása.

Utóbbival elérhetővé válik a térség nemzetközi versenyképességének növelése, a magas hozzáadott értékre épülő tudásgazdaság fejlődése és a lakosság életszínvonalának növekedése

– mondta.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat elnöke, a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás soros elnöke azt emelte ki, hogy a Food Industry akcióterv célja a magyar-szlovák határmenti régióban a fenntartható és minőségi foglalkoztatás előmozdítása, a munkavállalói mobilitás támogatása az élelmiszeriparban.

Környezetvédelmi szempontból fontos, hogy az élelmiszert helyben készítsék, mert így a tevékenység ökológiai lábnyoma jelentősen csökken

– jelezte.

Beszélt arról is, hogy a koronavírus-járvány rámutatott az iparág egyik érzékeny pontjára, hiszen a lezárások és korlátozások idején nehézkessé vált a két ország közti átjárás.

Borítóképünkön Nagy István agrárminiszter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában