kincseink megőrzése

2021.09.18. 14:59

Kovács Zoltán: fenntartható vadászat nélkül nincs fenntartható természetgazdálkodás (videó)

Az egy hét múlva nyíló világkiállításon 75 ezer négyzetméteren tárják a közönség elé azt, amit szeretne megmutatni Magyarország a világnak és a világ Magyarországnak a fenntartható vadgazdálkodásról.

Fenntartható vadászat nélkül nincs fenntartható természetgazdálkodás – mondta a vadászati és természeti világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos szombaton Pörbölyön, a Gemenc Zrt. családi napjának megnyitóján.

A Pörbölyi Ökoturisztikai Központban, az Egy a természettel című világkiállítás előzetes vidéki rendezvényén Kovács Zoltán hozzátette: az egy hét múlva nyíló világkiállításon 75 ezer négyzetméteren tárják a közönség elé azt, amit szeretne megmutatni Magyarország a világnak és a világ Magyarországnak a fenntartható vadgazdálkodásról.

„Be fogjuk mutatni, hogy a vadászok hogyan teszik talán a legtöbbet azért, hogy a fenntartható természetgazdálkodás hosszú távon is működőképes legyen” – hangsúlyozta.

„Arra ösztönzünk mindenkit, hogy látogasson el Budapestre, és vegyen részt a vidéki rendezvényeken” – mondta, megjegyezve, hogy egy hét alatt húszezer diák jelezte részvételét a kiállításon.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt két és fél évben, illetve a remények szerint a következő években egyre-másra tudják bemutatni azokat a „gyöngyszemeket”, amelyek a magyar társadalom javát is szolgálva emléket állítanak vadgazdálkodóknak, vadászattal, vadászati művészettel foglalkozóknak. Megemlítette, hogy pénteken a Somogy megyei Lábodon a vadászati témákat megjelenítő festő, grafikus, báró Schell József emlékére avattak parkot és kiállító teret.

Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója azt mondta: a társaság cégfilozófiája, hogy a gemenci ártéri táj jellegzetes arculatát, különleges ökoszisztémáját, erdőtársulásait, védett növény és állatfajait fenntartsa, és megőrizze a következő generációk számára úgy, hogy mindez az eredményes gazdálkodás mellett a nemzet javát szolgálja. „Azon dolgozunk, hogy fenntartható erdő- és vadgazdálkodásunk megőrizze hírnevét” – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, örülnek annak, hogy a családi nappal a világkiállítás vidéki programjaként a „vadgazdálkodás összetett feladatára” és a világkiállítására egyaránt ráirányíthatják a figyelmet.

Megjegyezte: a gemenci gímszarvas legendás, a múlt században három világra szóló trófeát adott a térség, legutóbb 1986-ban lett gemenci trófea a világranglista első helyezettje, és az még ma is a lista harmadik helyén áll – mondta.

Vedelek Norbert (Fidesz-KDNP), a Bács-Kiskun megye közgyűlés alelnöke többek között hangsúlyozta, hogy közösen kell óvnunk az épített és a természeti környezetet. Nincs olyan települése az országnak, ahol ne lenne fejlesztés, építkezés, „a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően jut pénz és erő szimbolikus építkezésekre közös múltunk, kincseink megőrzésére is” – fogalmazott.

A gemenci erdőgazdaság a családi napon csaknem húsz programmal várja az érdeklődőket; többek közt megtekinthető az 1896-os millenniumi kiállításon is felállított és Habsburg Frigyes főherceg nevéhez köthető, historizáló stílusú vadászkastély, benne a gemenci gímszarvast bemutató interaktív kiállítás, valamint egy természetfotó-tárlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában