beruházás

2021.09.30. 11:12

Szijjártó: a kutatás-fejlesztési beruházásokkal a gazdasági növekedés lehetőségét nyerjük meg

Különös figyelmet kell fordítani az új termékek kutatás-fejlesztésére (K+F) vonatkozó beruházások Magyarországra vonzására, ugyanis akinek ez sikerül, az igazából a jövőt nyeri meg – jelentette ki a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A közlemény szerint a tárcavezető a Thyssenkrupp német konszern budapesti iroda- és laborátadó ünnepségén elmondta, hogy a magyar gazdaság korábban megindított dimenzióváltása a koronavírus-járvány ellenére is újabb lendületet kapott.

„Világosan látszik, hogy azok a vállalatok, amelyek már pozitív tapasztalatokat szereztek itt a termelés terén, egyre inkább hozzák Magyarországra a szolgáltatással és kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos tevékenységeiket is”

- mondta el a miniszter.

„Ez nem ördögi, hanem éppen ellenkezőleg, angyali kör: ha a vállalatok jó tapasztalatot szereznek a termelésben, akkor idehozzák a kutatás-fejlesztést, de ha már az új termékek kutatás-fejlesztése itt van, akkor az új termékek gyártására is jó esélyünk van”- fogalmazott Szijjártó Péter.

„Az az ország, amelyik megnyeri a kutatás-fejlesztési beruházásokért folytatott versenyeket, az igazából a jövőt, a hosszú távú, kiszámítható gazdasági növekedés lehetőségét nyeri meg”

- húzta alá.

Thyssenkrupp legújabb fejlesztéséről Szijjártó Péter elmondta, hogy a vállalat járműipari kompetencia központjában 13 200 négyzetméteren irodákat, 2500 négyzetméteren pedig laborterületet alakítottak ki 1200 munkaállomás számára. „Gyakorlatilag a jövő autóipari fejlesztési tesztjeinek elbírálását itt, egy helyen, koncentráltan lesz elvégezhető” – emelte ki a miniszter.

A 2,2 milliárd forintos beruházást az állam mintegy 282 millió forinttal támogatta, és több mint ezer magasan képzett fejlesztőmérnök fog dolgozni a jövő autóipari megoldásain az új központban. Szijjártó Péter emellett rámutatott, hogy a beruházás egy újabb bizonyítéka annak, hogy a vállalat hosszú távon tervezi magyarországi tevékenységét.

A külügyminiszter kiemelte: jó eséllyel meghaladja a 10 ezer milliárd forintot, és így rekordot dönt idén a magyar autóipar termelési értéke, miután az az év első hét hónapjában 25 százalékkal nőtt. Mint mondta, jól mutatja a nemzetközi versenyképességet, hogy az országban előállított autóipari termékek több mint 90 százaléka kivitelre kerül.

Emellett rámutatott, hogy

a kormány a válság alatt is folytatta a vállalatok támogatását, így rekordmennyiségű beruházás kezdődött, ennek köszönhetően pedig reális cél, hogy Magyarország a „nagy világgazdasági átrendeződés abszolút nyertesei közé tartozzon”.

Hangsúlyozta, hogy az előző negyedévben 18 százalékos volt a gazdasági növekedés, s jelenleg 1700 milliárd forintnyi beruházás zajlik az országban. Továbbá közölte, hogy napjainkban 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, többen, mint a rendszerváltás óta bármikor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában