hasznos a kamerarendszer

2021.10.02. 13:06

Csökkentek a Véda-bevételek

Jelentősen csökkentek idén a Véda közúti intelligens kamerahálózat felvételeiből származó bevételek: az idei év első hat hónapjában összesen 4,365 milliárd forintra rúgott a kiszabott bírságok összege, ez a felét sem éri el 2019 és 2020 első féléves bevételének, amikor kevéssel több mint 10 milliárd, illetve 9,98 milliárd forint folyt be – írta meg a Világgazdaság.

Pécs, 2016. április 21. Rendõrök a Véda automata közlekedés-ellenõrzési rendszer egyik sebességmérõjével a 6-os fõúton, Pécs határában 2016. április 21-én. Csaknem kilencszáz magyarországi helyszínen ellenõrzi a rendõrség a sebességhatár túllépését reggel hat óra óta 24 órán keresztül a Speedmarathon nemzetközi akció keretében. MTI Fotó: Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

A lap a rendőrségtől kikért adatokra hivatkozva írja, hogy még mindig a gyorshajtás a leggyakoribb büntetési ok, a második helyen pedig a piros lámpák figyelmen kívül hagyása áll.

A Véda közúti intelligens kamerahálózat felvételeiből származó bevételek visszaesését csak részben magyarázza a koronavírus-járvány okozta bezárkózás, hiszen annak hatásai már a 2020-as adatokban is megmutatkoztak

- írja a Világgazdaság.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a lap érdeklődésére azt írta: 2021 első felében több mint 125 ezer bírságot szabtak ki, míg tavaly az első hat hónapban 288 ezer, 2019-ben pedig 291 ezer felett volt a kiszabott bírságok száma.

Az ORFK adatsorából kiderült, hogy a fix komplex közlekedési ellenőrzőpontokon (KKEP) a dokumentált esetek száma 84 325, a változtatható helyű KKEP-kel pedig 41 365 esetet rögzítettek. Mindkettő elmarad a korábbi évek azonos időszakától, de főleg a változtatható helyű KKEP-kel rögzített esetek száma esett vissza jelentősen, csaknem 100 ezerrel.

Az így befolyt összeg is alig több, mint negyede a korábbiaknak. „Bár a Covid miatt a nagyobb városokban az emberek többször ültek autóba, mert kerülték a tömegközlekedést, hosszabb utakra – főleg amelyeken a Védarendszer működik – már sokkal ritkábban indultak, mint a korábbi években. A rokonlátogatások és a nyaralók felkeresésének megritkulásával a szabálysértések száma is csökkent, legalábbis azokon a pontokon, ahol a kamerák dolgoznak. Különösen a tranzitforgalom mennyisége maradt el az előző években megszokottól” – mondta a lapnak egy közlekedésbiztonsági szakértő.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a közlekedési balesetek száma nem változott jelentősen. Míg 2019 első felében 7504, 2020-ban pedig 6025, addig idén az első hat hónapban 6211 baleset történt az országban.

Borítókép: Rendőrök a Véda automata közlekedés-ellenőrzési rendszer egyik sebességmérőjével a 6-os főúton, Pécs határában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában