Ország-világ

2021.10.13. 11:37

Legális a gázszerződés az uniós képviselő szerint

Semmi illegális, semmi, ami az európai uniós irányelvek ellen menne, nincs a magyar-orosz gázszerződésben − jelentette ki Josep Borrell.

BRUSSELS, BELGIUM - OCTOBER 05: High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell makes a speech during a session themed 'The future of EU-US relations' and Belarus, at the European Parliament General Assembly on October 05, 2021 in Brussels, Belgium

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Dursun Aydemir

Semmi illegális, semmi, ami az európai uniós irányelvek ellen menne, nincs a magyar-orosz gázszerződésben

− jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős képviselője kijevi látogatásakor a Reuters hírügynökségnek. Borrell az Ukrajna-EU konferencia után azt is elmondta, hogy a tagállamok szabadon köthetnek kétoldalú egyezményeket.

Mindezt arra reflektálva jelentette ki – írja a Magyar Nemzet -, hogy az október 1-jén életbe lépett hosszú távú gázszerződés miatt Kijev az Európai Unióhoz fordult az ügylet kivizsgálását kérve. Az ukrán álláspont szerint jogellenes, hogy az új szállítási útvonal megkerüli az országukat. A Reuters írása szerint Kijev most a nyugati szövetségesekre gyakorol nyomást, hogy azok büntessék Moszkvát, amiért az Ukrajna szerint fegyverként használja a gázellátást Európa ellen.

A konferencián az uniós országok vezetői kijelentették, hogy segítenek Ukrajnának abban, hogy biztos gázellátáshoz jusson a télen, egyszersmind megvédik az orosz import csökkenésétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában