társadalmi igények

2021.10.29. 19:31

Újabb háromezermilliárd forintnyi közútfejlesztést alapoz meg a kormány

A tervezett beruházások révén mintegy 1200 kilométeren újulnak meg, vagy épülnek utak.

Újabb háromezermilliárd forintnyi közútfejlesztés alapjait teszi le a kormány a kiemelt társadalmi igényeken alapuló fejlesztések előkészítésével – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Veszprémvarsányban, ahol körforgalommá építik át a 82-es és 832-es utak balesetveszélyes kereszteződését.

Mosóczi László hozzátette, hogy a tervezett beruházások révén mintegy 1200 kilométeren újulnak meg, vagy épülnek utak.

Emlékeztetett, hogy a kormány tavaly év végén döntött arról, hogy 82 milliárd forintot biztosít 2021 és 2026 között a kiemelt társadalmi igényeken alapuló fejlesztések előkészítésére, amelyből idén mintegy 26 milliárd forint értékben valósultak meg tervezési és engedélyeztetési munkák.

Elmondta azt is, hogy a tömeges hálózatbővítések mellett a forgalom biztonságát és a települési életminőséget kisebb léptékű, helyi beavatkozásokkal is javítják. Ebbe tartozik a Győrt Veszprémmel, Pápát pedig Kisbérrel összekötő utak kereszteződésének biztonságosabbá tétele azáltal, hogy körforgalommá építik át 576 millió forint hazai forrásból – fűzte hozzá.

Az államtitkár kiemelte: európai uniós és hazai ágazati cél szerint 2030-ra a felére, 2050-re pedig nullára kívánják csökkenti a közúti balesetekben elhunytak számát. Tavaly kevesebben haltak meg belföldön az utakon, mint a múlt század ötvenes évei óta bármikor – mondta.

Mosóczi László emlékeztetett, hogy a közúti közlekedési feltételeket a 2016-ban elindított 3600 milliárd forintos keretösszegű útprogram összegzi, amelynek kiemelt célja a megyei jogú városok bekötése a gyorsforgalmi úthálózatba. Másik cél az autópályák, autóutak elvezetése az országhatárig – mondta, hozzátéve, hogy 2025-re minden megyei jogú városba és 11 határállomásra gyorsforgalmi utakon lehet eljutni.

Mosóczi László beszélt arról is, hogy a kötött pályás szolgáltatások színvonalát is emelik a kistelepüléseken azáltal, hogy a Magyar falu programban az idéntől vasútállomások fejlesztését is finanszírozzák, kétmilliárd forintos keretösszegű támogatással.

Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a kereszteződés átépítésének kezdeményezője elmondta, hogy a körfogalom várhatóan jövő év nyár végére készül el.

Kiemelte, hogy 2022-ben kezdődik a Pápát Kisbérrel összekötő út további megújítása Románd és Lázi között, elindult a 82-es úton a győrújbaráti bekötőút átépítésének terveztetése és elkezdődött az új 82-es út győri bevezető szakaszának terveztetése.

A jövőben egyebek mellett azon szeretne dolgozni, hogy még biztonságosabb legyen a 82-es út – tette hozzá.

Vaderna Melinda (független), Veszprémvarsány polgármestere azt emelte ki, hogy az új csomópont a térségben élők számára is biztonságosabbá teszi a közlekedést.

Vizi Norbert, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. projektiroda-vezetője elmondta, hogy 2015 és 2019 között tíz regisztrált baleset történt a kereszteződésben, amelyből kettő halálos kimenetelű volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában