Ország-világ

2021.11.15. 17:36

Kész a szuperbank felállításának a menetrendje

A három, egyenrangú bank fúziója – amelyhez hasonlóra eddig Európában, de globálisan sem nagyon akadt példa – nem csak a hazai piacon meghatározó fontosságú lépés, hanem nemzetközi szinten is jelentősnek tekinthető.

A Magyar Bankholding menedzsmentje a tulajdonosok elé terjesztette a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport egyesítésére, a magyar pénzügyi piacon meghatározó szerepet betöltő szuperbank létrehozására vonatkozó menetrendet – derül ki a közgyűlési előterjesztésekből, amelyeket az MKB Bank Nyrt. tett közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A tervek szerint 2022. március 31-én egyesül a bankcsoport két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank, ezzel megteremtve a bankcsoport egységes működésének alapját. A fuzionált bankok átmenetileg MKB Bank Nyrt. néven folytatják működésüket. A Takarék Csoport – egy hozzávetőleg egy éves, átmeneti időszakot követően – várhatóan 2023 második negyedévében csatlakozik az egyesült bankhoz, addig a Magyar Bankholding a három bank folyamatos működési harmonizációját irányítja.

„A Magyar Bankholding tagjainak egyesülésével Magyarország második legnagyobb hitelintézeti csoportja jön létre, amely ugyanakkor több tekintetben piacvezető, így például a vállalati ügyfélszám alapján, az agrárfinanszírozásban, a mikro- kis- és közévállalkozói területen és a lízingfinanszírozásban” – nyilatkozta a VG-nek Puskás András, a Magyar Bankholding kiemelt ügyekért, kormányzati kapcsolatokért, kommunikációért és ESG-fenntarthatóságért felelős vezérigazgató-helyettese.

Hozzátette: a három, egyenrangú bank fúziója – amelyhez hasonlóra eddig Európában, de globálisan sem nagyon akadt példa – nem csak a hazai piacon meghatározó fontosságú lépés, hanem nemzetközi szinten is jelentősnek tekinthető.

Puskás András elmondta: a három tagbank 2023-as egyesülését követően 2025-ig stabilizációs időszak veszi kezdetét a szuperbanknál, amelyben már az üzleti volumenek növelésén, és a jövedelmezőség erősítésén lesz a hangsúly.

A jelenlegi stratégiai időszak lejártával, 2025-től pedig egy új időszak veszi majd kezdetét: ennek alapjait ugyan csak 2023-24-ben határozzák majd meg, de az előzetes elképzelésekben a nemzetközi, régiós terjeszkedés is szerepel. Változatlanul kiemelt szerep jut majd emellett a stratégiában a kormányzat által is támogatott, nemzetgazdasági szempontból fontos területeknek: így a mikro- kis- és középvállalkozói szektor, az agrárium finanszírozásának, a kistelepülések, a vidék fejlesztésének.

Puskás András kiemelte: a szuperbank létrehozása nem önmagában három nagybank összeolvadását jelenti, hanem olyan új informatikai háttér létrehozását is, amelynek révén a bigtech és fintech cégekkel, neobankokkal is fel tudják venni a versenyt.

Az „új banki világ” modellje – emelte ki a vezérigazgató-helyettes – az ügyfeleknek is egészen új perspektívát jelent: miközben szabadon kombinálhatják az egyes banki termékeket (például a személyi kölcsönt és a jelzáloghitelt), a személyes igényeikhez is igazíthatják azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában