Koronavírus

2022.01.10. 12:57

Jelentősen javult a budapesti fürdők forgalma

Több mint 21 milliárd forint bevételtől fosztotta meg a koronavírus-járvány az elmúlt két évben a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-t (BGYH), de a múlt év utolsó heteiben elérték a járvány előtti forgalmat - mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Szűts Ildikó, a vállalat vezérigazgatója.

A fürdőkbe fokozatosan tér vissza az élet, tavaly az előző évit 10 százalékkal meghaladta a forgalom, ami azonban még mindig csak a harmada volt a 2019-es rekordnak. Idén már a pandémia előtti bázis 75 százaléka lehet a bevétel - ismerteti a napilap hétfői számában megjelent interjúban a vezérigazgató.

Szűts Ildikó elmondta, hogy csak az idén mintegy 340 millió forintos pluszköltséget jelent a földgáz és a villamos energia drágulása, de egy 2020. decemberi kormányrendelet megtiltotta az önkormányzati cégeknek az áremelést. Ennek hatályát nemrég 2022. június 30-ig meghosszabbították, vagyis a nyárig nem nyúlhatnak az árakhoz. Ez a pandémia miatt elszenvedett bevételkieséssel együtt iszonyatosan nagy probléma, nagy teher a vállalaton - közölte.

Elmondta, gyakorlatilag egy év teljes bevétele kiesett, vagyis több mint 21 milliárd forint hiányzik a kasszából a nyolc hónapnál is hosszabb zárva tartás, valamint a drasztikusan lecsökkent bel- és külföldi vendégforgalom miatt. Tavaly már 6,5 milliárd forint volt a bevételük, ami 10 százalékkal, mintegy 600 millió forinttal nagyobb az előző évinél, de csak az egyharmada a 2019-es forgalomnak. 

Összességében mégis sokkal jobban sikerült az elmúlt év, mint az egyébként remekül indult 2020, amikor az éves bevétel fele a járvány előtti januári-februári időszakból származott.

Lassan és fokozatosan beindult az élet, és a múlt év végére visszatértek a régi telt házas napok is. A 2021-es eredmény várhatóan sokkal jobb lesz, mint tervezték - ismertette Szűts Ildikó.

November óta csak védettségi igazolvánnyal, illetve uniós Covid-igazolvánnyal fogadnak vendéget a BGYH egységei. A fürdők látogatóinak és dolgozóinak biztonságát szolgáló szigorítás bevált, a törzsvendégek maradtak, forgalmat pedig emiatt sehol nem veszítettek.

Szűts Ildikó arról is beszámolt, hogy a mínuszok dacára az idén elkezdődik a Rác fürdő felújítása, amire a mellé épült hotel hasznosításából lesz forrás.

 

Borítókép: Látogatók a fővárosi Széchenyi fürdőben 2021. május 1-jén (Balogh Zoltán/MTI)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában