MRAP

2022.03.21. 17:00

Hadiipari termelés indul Kaposváron

Később a török hadiipar élvonalbeli járművének fő elemeit is a somogyi megyeszékhelyen gyártják majd, és a teljes összeszerelésük is itt történhet.

– Rövidesen megkezdődik negyven Gidrán típusú, Törökországban gyártott harcjármű felszerelése rádiotechnikai, elektronikai eszközökkel Kaposváron, később pedig további száz példányhoz helyben gyártanak alkatrészeket is – jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a somogyi megyeszékhelyen szombaton – írja a Magyar Nemzet.

Maróth Gáspár az Óbudai Egyetem Okosipari Tudományos és Innovációs Park Kaposvár (TIPK) workshopján az MTI szerint elmondta: a harcjármű – amelyből a Magyar Honvédség már korábban tízet vásárolt, és további több százat tervez beszerezni – az élvonalbeli török hadiipar emblematikus fejlesztése.

 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelezte, hogy a TIPK hadiipari kutatás-fejlesztési tevékenységeket is folytat majd, ami a világszerte felértékelődő hadiipari fejlesztések szempontjából nagy jövővel kecsegtet.

Varga Mihály pénzügyminiszter, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy a világjárvány és a háború is megmutatta: kiemelkedően fontos, hogy stabil legyen az ország gazdasága, rendelkezzen erős védelmi és egészségiparral, és legyen képes a lehető legtöbb téren az önellátásra – a TIPK és a kaposvári hadiipari tevékenység mindezeket a célokat is szolgálja majd.

„Így néz ki a honvédségi Gidrán harcjármű. Kaposváron rövidesen negyven ilyen jármű rádiótechnikai, elektronikai és harcászati felszerelése kezdődhet meg, később pedig több száz további példányhoz gyártanak majd alkatrészeket. Később a jármű fő elemeit is a somogyi megyeszékhelyen gyártják majd, és a teljes összeszerelésük is itt történhet” – írta közösségi oldalán Dömötör Csaba parlamenti államtitkár. Hozzátette:

Ez a kormány nem leépíti a magyar honvédséget és a hazai hadiipart, hanem erősíti azt.

Borítókép: Szita Károly polgármester, Gelencsér Attila fideszes országgyűlési képviselõ és Varga Mihály pénzügyminiszter (balról jobbra) megtekint egy Gidrán harcjárművet az Óbudai Egyetem Okosipari Tudományos és Innovációs Park Kaposvár (TIPK) szakmai workshopján 2022. március 19-én / MTI / Varga György

Borítókép forrás: Facebook/Dömötör Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában