Tavaszi nagytakarítás

2022.03.28. 12:45

Rendben találta a lakásfelújítások alapvető kellékét a fogyasztóvédelem

A hatóságok 15 fehér falfestéket vizsgáltak, a beltéri festékek minőségi rangsorát is felállították.

A lakásfelújítások alapvető kelléke, egy komolyabb nekibuzdulással járó, tisztasági festést is magában foglaló tavaszi nagytakarításhoz egyenesen nélkülözhetetlen a falfesték. A fogyasztóvédelmi hatóság 15 fehér terméket vizsgált és mindegyiket rendben találta, használati jellemzőik ugyanis egybevágtak a gyártók vállalásaival. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az ITM tájékoztatása szerint a szakemberek a beltéri festékek minőségi rangsorát is felállították, a két holtversenyes legjobb közül az olcsóbbik magyar.

Az árucikkek csomagolásán, címkéjén jelzett információk a higíthatóság, a száradási idő és az átfesthetőség szempontjából is megfeleltek a valóságnak.

A festékek többsége a tájékoztatáshoz hűen két órán belül megszáradt. Akadt azonban olyan is, amelynél ugyanerre háromszor annyi ideig kellett várni, de ebből a gyártó sem csinált titkot. Az első réteg felhordása után az átvonhatóságot is ellenőrizték, a produktumok nagyobbik hányadánál sem hólyagosodást, sem felmaródást, sem egyéb elváltozást nem tapasztaltak.

Az ITM szerint a fedőképességet a labor sakktábla módszerrel vizsgálta, egy üveglapra addig kentek fel vékony, hígított rétegeket, amíg mögöttük már nem volt észlelhető a sötét és a világos háttér határa. A fedőállapot eléréséhez egy négyzetméteren elegendő, grammokban kifejezett bevonatmennyiségből értelemszerűen az alacsonyabb értékeket ítélték meg kedvezőbben.

A nemilló anyag lényegében a festék szilárd része, amely a felhasználás során nem párolog el. Szárítás után tömegméréssel meghatározott aránya a különböző portékáknál 42 és 62 százalék között mozgott. A töményebb festékek felhordása kicsit nehezebb lehet ugyan, ám hamarabb érhetjük el velük a kívánt rétegvastagságot, és kevésbé hajlamosak a megfolyásra. Alacsonyabb víz- és oldószertartalmuk miatt környezetkímélőbbek is.

Mivel egyéb tulajdonságaikban szinte teljesen egyformán teljesítettek, a minőségi rangsorolásnál csak a száradási időt, a nemillóanyag-tartalmat és a fedőképességet vették figyelembe a szakemberek.

Szoros volt a verseny

A maximális 15 pontból az első helyezettek 14-et szereztek meg, de a sor végén befutók sem adták 10 alá. Minden más jellemzőnél nagyobb volt a szórás az egy literre vetített árakban, amelyek 190 forinttól majdnem 9 ezerig szaladtak el. A festékek használati értékére fókuszáló vizsgálat a költségeket nem mérlegelte a sorrend megállapításánál.

Az aranyérmesek közül az olcsóbban kapható egy magyar termék, amely így összességében mégis a legkedvezőbb vételnek tekinthető.

A termékteszt részletes adatait ismertető táblázat a fogyasztóvédelmi portálról tölthető le.

Mivel a gyártók a jelölésekkel hiánytalanul eleget tettek az előírásokban foglalt követelményeknek, hatósági intézkedésre nem volt szükség. A festékek tulajdonságainak összehasonlításával az igényeiknek leginkább megfelelő termék kiválasztásában igyekszünk segíteni a vásárlóknak. Mivel egyetlen árucikk sem végzett kirívóan alacsony pontszámmal a teszten, bármelyik vödröt is emeljük le a polcról, nagyon nem nyúlhatunk mellé

– mondta el Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában