Digitalizáció

2022.04.09. 11:11

Agrárminisztérium: fókuszban a tudásalapú Közös Agrárpolitika

A KAP stratégia tervek agrártudás és innovációs rendszereiről tanácskozott 20 tagország képviselője Hollandiában, az eseményt társelnökként Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára vezette - közölte a szaktárca pénteken.

A Mezőgazdasági Kutatási Állandó Bizottság agrártudás és innovációs rendszer munkacsoport ülését április 6-7-én tartották a hollandiai 's-Hertogenbosch városban, a rendezvényen 20 tagország 38 képviselője vett részt személyesen, további 26-an pedig online csatlakoztak - írják a közleményben.

A közlemény szerint az ülés fő témája a benyújtott tagországi KAP stratégiai tervek agrártudás és innovációs rendszereinek áttekintése volt. A tagországok képviselői kölcsönösen tájékoztatták egymást arról, hogy milyen eszközökkel segítik az agrárgazdasági szereplők közötti tudásáramlás fejlődését. Hangsúlyt kapott a kutatás és a gyakorlat közötti kapcsolat erősítése, a szaktanácsadók szerepe. A gazdálkodók és a tanácsadók képzésével, valamint a tudásátadási eszközök rendszerének áttekintésével külön foglalkoztak a résztvevők.

Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár előadásában bemutatta a hazai KAP Stratégiai Terv tudásátadáshoz és innovációhoz kapcsolódó intézkedéseit a képzés, tanácsadás és innováció területén. A helyettes államtitkár rövid áttekintést adott az Agrárminisztérium - a KAP stratégiai tervet megalapozó - szakmai programjáról (2021-2030), annak a gazdasági fejlődést, a minőségi élelmiszer-előállítást, a fenntartható zöld jövőt és a vidéki megújulást megcélzó pilléreiről. Hangsúlyozta, hogy 

a kormány kulcsszerepet szán a digitalizációnak, hiszen ez minden stratégiai cél eléréséhez fontos eszköz .

Az Európai Bizottság képviselője, Inge van Oost beszámolt arról, hogy 7 ország kivételével (Belgium, Bulgária, Csehország, Németország, Hollandia, Románia, Szlovákia), 2022. március 31-ével valamennyi tagország számára hivatalosan is eljuttatták az észrevételeket a KAP stratégiai tervekkel kapcsolatban. Előadásában segítette értelmezni a tagországok számára kiküldött tudásátadáshoz és innovációhoz kapcsolódó főbb megállapításokat. Pozitívumként értékelte, hogy a tervek egyértelműen komolyabb szerepet szánnak ennek a területnek a következő időszakban, amelyre szükség is van, hogy az ágazat megfelelő válaszokat tudjon adni a következő időszak környezeti és társadalmi kihívásaira - olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában