Foglalkoztatás

2022.04.27. 10:15

Csaknem tízezerrel csökkent az álláskeresők száma egy hónap alatt

Hosszú hónapok óta hozzávetőleg 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon.

Áprilisban csaknem tízezerrel csökkent az álláskeresők száma, 2022 teljes első negyedévét követően áprilisban is jóval kedvezőbben alakult a regisztrált álláskeresők száma, mint 2010 óta az azonos hónapokban bármikor – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a jelenlegi, kevesebb, mint 242 ezer főnél tavaly áprilisban negyvenhatezerrel, 2020 negyedik hónapjában pedig csaknem kilencvenezerrel voltak többen az álláskeresők. Az elmúlt évtized eleje óta a munkaalapú gazdaság sikeres kiépítésével egymillió új munkahely létesült Magyarországon, a munkanélküliségi ráta a harmadára zsugorodott.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat gyorsjelentése szerint az előző hónaphoz viszonyítva csaknem tízezer fővel, egy év alatt 16 százalékkal csökkent az állás nélkül lévők száma. Az év negyedik hónapjában még sosem tartottak nyilván az idén áprilisinál kevesebb álláskeresőt. Az időjárás enyhülésével megkezdődött az élénkülés a mezőgazdaságban, turizmusban és építőiparban, ami további bővülést hozhat a foglalkoztatásban – írták.

A rendszerváltás óta nem tapasztalt csúcsot jelent, hogy hosszú hónapok óta hozzávetőleg 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon. A munkanélküliek aránya az uniós átlag felét teszi ki, és a legalacsonyabbak közé tartozik Európában – hangsúlyozza az ITM.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a közlemény szerint kiemelte:

A hazai foglalkoztatási ráta a 2010-es 56 százalékról óriási ugrással 74 százalékra nőtt, tavaly nyár óta ezen a korábban példátlanul magas szinten alakul. 2021 végén az uniós tagállamok közül negyedéves alapon Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatás. Az álláskeresők elhelyezkedését ösztöntő Vállalkozások munkaerő támogatása programban már több mint 40 ezer fő felvételéhez ítéltek meg mintegy 24 milliárd forintot. A magyar emberekkel közösen kivívott eredményekre építve változatlan célunk a teljes foglalkoztatás elérése.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában