Ingatlanpiac

2022.05.21. 13:37

Az első negyedévben csak a használt házaknál nőtt az alku mértéke tavalyhoz képest

Az első negyedévben a használt házak árából országos szinten átlagosan 8,7 százalékot engedtek az eladók, míg tavaly az alku mértéke ebben a kategóriában 8,2 százalék volt. A tégla és a panel lakásoknál azonban az árengedmény mértéke csökkent - közölte az Otthon Centrum.

Az ingatlanközvetítő hálózat tapasztalatai szerint az év első három hónapjában a téglalakások árából 4,9 százalékot, a panelekéből 4,1 százalékot engedtek az eladók. Ezáltal a téglalakásoknál 2 százalékkal, a paneleknél 1,6 százalékkal volt alacsonyabb az alku a vizsgált időszakban a tavalyi évi átlaghoz képest.   

Kiemelték, 4,1 százalékos árengedménnyel a legkisebb alku a panellakásokat jellemezte. Ennek az az oka, hogy ez a kategória a legolcsóbb, így a legtöbbek számára elérhető lakástípus. Ebben a kategóriában az alku területi eloszlása is árulkodó: Budapesten, valamint a régióközpontokban kicsivel az átlag alatt (3-3,5 százalék), míg a megyei jogú városokban, ahol a lakásárak  mérsékeltebbek, 5,6 százalék körül alakult a kialkudható árengedmény.   

A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetőjét, aki szerint a fővárosban végbemenő drasztikus áremelkedés csökkenti az alku esélyét, mert a magas árak miatt egyre többen fordulnak az olcsóbb lakástípusok felé, és ez pörgeti az ingatlanpiacot. Ezt abból is látni, hogy a relatíve olcsóbb ingatlanok, például a panelek töltik a legkevesebb időt a piacon, a forgási sebesség is nőtt ebben a szegmensben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában