Segítség a családoknak

2022.05.24. 12:35

Mintegy 75 milliárd forintnyi adót igényeltek vissza a gyermeket nevelők

Az szja-bevallásokat május 20-ig lehetett benyújtani, addig 75 milliárd forint családi adó-visszatérítést igényeltek vissza az érintettek– tájékoztatott Tállai András.

Az adó-visszatérítéshez való jog az szja-bevallás benyújtási határidejének elmulasztása esetén sem vész el, az adóból visszajáró összeg minden, 2021-ben családi kedvezményre legalább egy napig jogosult gyermekes szülőnek jár

– szögezte le a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.   

Aki jogosult a visszatérítésre, de azt a bevallásában nem jelezte, bevallása önellenőrzését követően hozzájuthat a gyermekére tekintettel visszajáró adó összegéhez – tette hozzá.   

Eddig több mint 300 ezer olyan gyermeket nevelő szülő nyújtotta be bevallását, akinek jár a családi adó-visszatérítés, ez a szám még tovább nőhet, hiszen egészen 2027. december 31-ig még be lehet nyújtani az adó-visszatérítés kiutalása érdekében az önellenőrzést – mondta.   

A magyar családi adó-visszatérítés nemcsak a hazai adózás történetében egyedülálló intézkedés, hanem nemzetközi szinten is

– hangsúlyozta Tállai András.   

Felidézte, hogy rendkívül széles az adó-visszatérítés alapját képező jövedelmek köre, hiszen nemcsak a munkabérből származó jövedelem adója jár vissza, hanem például a vállalkozói kivétet, a gyedet, az őstermelői és az ingatlan bérbeadásából származó jövedelmet terhelő adó is.   

Az ekho szerint adózók (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) az ekho szja-nak minősülő, 9,5 százalékos részét, a katásoknál (kisadózó vállalkozások tételes adóját fizetők) pedig az őket terhelő adó negyedét kapják kézhez, a főállású katások például évi 150 ezer forinttal számolhatnak – sorolta az államtitkár.   

Tállai András szerint az érintettek széles köre miatt is példaértékű a magyar családi adó-visszatérítés, hiszen a gyermeket nevelő szülők mellett a 2021-ben várandós édesanyáknak és házastársuknak, valamint a rokkantsági járadékban, illetve saját jogon családi pótlékra jogosultaknak is jár.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában