Jó hír

2022.08.17. 10:19

A háború ellenére is 6,5 százalékkal bővült a magyar gazdaság (videó)

Nagyon jó második negyedévi adatokról számolt be a pénzügyminiszter. A magyar GDP-bővülés mértéke az elemzők várakozásait is felülmúlta.

Forrás: Világgazdaság 

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Facebook-oldalán Varga Mihály közölte: 

Jó hír érkezett! 6,5%-kal bővült a magyar gazdaság a második negyedévben! Az első negyedéves 8,2%-os növekedés után még mindig lendületben a gazdaság az elhúzódó háború ellenére is

 – írta a pénzügyminiszter, kiemelve: 

a növekedéshez az aszály sújtotta mezőgazdaságon kívül minden ágazat hozzájárult, jól teljesített az ipar, a kereskedelem, a turizmus, a pénzügyi ágazat és az infokommunikáció.

A magyar gazdaság teljesítményének alapja a munka, a foglalkoztatásban állók száma meghaladta a 4,7 milliót, a munkanélküliségi ráta rekord alacsony, a 3 százalékot közelíti - mutatott rá.

"Azon dolgozunk, hogy a háborús válságban is megvédjük a magyar gazdaság növekedését, megőrizzük a munkahelyeket, tovább csökkentsük a hiányt és az államadósságot" - jegyezte meg végül a videóüzenetben.

A magyar gazdaság válságállóságát mutatja az OECD jelentése is, amely szerint 

hazánkban tapasztalható a legkisebb visszaesés Közép-Kelet-Európában

 – hívta fel a figyelmet a GDP-adatok apropóján Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai igazgatója Facebook-bejegyzésében hozzátette: 

miközben a veszteség világszerte 2000 milliárd dollárra rúg, Lettországban és Romániában például 5 százalékos GDP-csökkenés van, Magyarország kiemelkedő teljesítmény nyújt,

 hiszen a mostani 6,5 százalékos adat 1,1 százalékos növekedést jelent az előző negyedévhez képest is.  

A háborús válság ellenére is marad az uniós szint fölötti magyar növekedés

Az elemzők várakozását is meghaladta a GDP második negyedévi növekedése, és az év második felében várható lassulás ellenére is 5-6 százalék közé várják az idei bővülést - derült ki a piaci elemzők MTI-nek küldött kommentárjaiból.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán kiadott első becslése szerint a második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye. Az első fél évben a gazdaság teljesítménye 7,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában kiemelte, hogy az elemzői várakozásokat felülmúlva nőtt a hazai GDP a második negyedévben. 

A hazai GDP növekedése az EU élén maradhatott, idén érdemben folytatódhat a felzárkózás

 - tette hozzá.

Számítása szerint a járvány előtti szintet mintegy 7,2 százalékkal haladja meg hazai GDP. A vártnál nagyobb növekedésnek köszönhetően nem zárta ki, hogy a bankholding kissé felfelé módosítja az idei GDP-növekedésre vonatkozó  5,7 százalékos prognózisát, bár a következő negyedévekben már érdemi lassulást várnak, részben bázishatások, részben a háború negatív következményei miatt.

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője kommentárjába  arra utalt, hogy a negyedév során korábban közzétett havi termelési adatok már mutatták, hogy 

az ipar viszonylag ellenállónak bizonyult a fennmaradó ellátási feszültségekkel szemben és az autóipar is relatíve jól teljesített, így az ágazat pozitívan járult hozzá a növekedéshez.

 Eközben a folytatódó bérkiáramlás és a fiskális transzferek nyomán gyorsuló belföldi fogyasztás a szolgáltatások dinamikus teljesítményét támogatta.

Kitért viszont arra is, hogy a rövid távú kilátások meglehetősen borúsak: következő negyedévek az éves GDP-növekedés ütemének fokozatos lassulását hozhatják. Az Erste jelenlegi előrejelzése az éves GDP-növekedésére 5,5 százalék, ugyanakkor az év végére elfogyhat a lendület. Az utóbbi évekre jellemző, erőteljes áthúzódó hatás hiányában és az egyre mérséklődő belső kereslet következtében jövőre 1,5 százalékos növekedést várnak az Erste Bank elemzői.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője is azt emelte ki, hogy 

a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben is jobban alakult az uniós átlagnál, amely  0,6 százalékos negyedéves és 4,0 százalékos  éves növekedést mutatott az előzetes becslések szerint.

 Míg a piaci szolgáltatások között különösen a koronavírust legjobban megszenvedő ágazatok mutattak jelentősebb bővülést, kedvezőtlenül alakult a mezőgazdaság teljesítménye, ami a csapadéktalan, forró időjárással állhat összefüggésben. Felhasználási oldalról a növekedésben továbbra is nagy szerepe lehetett a fogyasztásnak, de a szolgáltatás-külkereskedelmi egyenleg is javulhatott a turizmus és a szállítási szolgáltatások exportbővülésének eredményeként.

A friss adat alapján tehát a vállalkozások egyelőre tudtak alkalmazkodni a kedvezőtlenebb külső körülményekhez, azon belül is elsősorban a háború gazdasági hatásaihoz

 - állapította meg. Ugyanakkor a következő időszakban a gazdasági növekedés lassulhat, amiben a háború mellett az emelkedő energiaárak, a gyenge termés és a gyengülő forintárfolyam miatt gyorsuló infláció játszik leginkább szerepet. Az év egészét tekintve a gazdasági növekedés még így is kedvezően, 6 százalék körül alakulhat Regős Gábor előrejelzése szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában