Komoly egészségkárosodást okozhat

2022.08.19. 11:55

Férfiaknak szánt étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól - közölte a Nébih a honlapján pénteken.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A közlemény szerint a Perfect Play Kft. által üzemeltetett potencianovelo-szerek.hu webáruházban végzett hatósági mintavételt a hivatal. Bár a próbavásárlás eredeti tárgya egy másik termék volt, végül a webáruház által ajándékba küldött étrend-kiegészítőről állapította meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, hogy szildenafil gyógyszerhatóanyagot tartalmaz és a mért 58,34 milligramm mennyiség már terápiás dózisnak számít.

A szildenafil hatóanyag a merevedési zavarok terápiájában alkalmazott vegyület. Az ilyen készítmények hatóanyagtartalma 25-100 milligramm között mozog, kiadásuk Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött - ismertette a hivatal.

Kiemelték, gyógyszerhatóanyagot élelmiszerekben (amelynek az étrend-kiegészítők is minősülnek) tilos felhasználni, az kizárólag az engedélyezett, felügyelt módon előállított gyógyszereknél engedhető meg.

A tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalom mellett a termék hamisítványnak is minősül. A csomagoláson található információk szerint ugyanis a GentleManus étrend-kiegészítő kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaz.

A termék fogyasztása a vásárlók számára komoly egészségkárosodási kockázatot jelent, ezért a hivatal minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül azonnali hatállyal elrendelte, hogy a terméket vonják ki a forgalomból és hívják vissza a fogyasztóktól.

Az étrend-kiegészítő forgalmazója a jelölés szerint a szlovák PEROME s.r.o, és Kínából származik. A hatóság megtiltotta a GentleManus megnevezésű termék további behozatalát, valamint az élelmiszerek és takarmányok európai sürgősségi riasztórendszerén (RASFF) keresztül a szlovák hatóságot is értesíti az esetről.

Az ügyben eljárás folyik, a hivatal a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki.

A Nébih kéri a vásárlókat, amennyiben a készítmény forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék azt a Nébih ZöldSzámán (06-80/263-244) vagy a [email protected] e-mail címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában