Fontos megállapodás

2022.08.19. 13:05

Hétszázmillió köbméterrel több gáz érkezhet Románia felől

Épp jókor állapodott meg a Románia felőli gázimport-kapacitások bővítéséről a romániai és a magyarországi nagynyomású gázhálózat üzemeltetője: a tárolók feltöltése tart, az alternatív importforrások pedig felértékelődtek – írja a Világgazdaság.

Illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Várhatóan október 1-jétől az eddiginél nagyobb műszaki kapacitás áll azoknak a földgázkereskedőknek a rendelkezésére, amelyek Romániából importálnak Magyarországra, illetve tranzitálnának magyar területen keresztül földgázt. A lehetőségről az FGSZ Földgázszállító Zrt. tájékoztatta az ügyfeleit, miután a közelmúltban a romániai partnercéggel, az SNTGN Transgaz SA-val módosították az együttműködési megállapodást – adta hírül a Világgazdaság

Az FGSZ közlése szerint a csanádpalotai határkeresztező ponton Románia felől Magyarország irányába a műszaki kapacitás 3 057 174 kilowattóra lesz. 

E kapacitásnövelés miatt a rendszerirányítónak módosítania kell a működési engedélyét, erre vonatkozó kérelmét rövidesen benyújtja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak. Az együttműködési megállapodásban rögzített módosítások csak a hivatal jóváhagyásával lesznek érvényesek.

Ekkortól azonban az eddigi évi 1,75 milliárd köbméter helyett akár évi 2,45 milliárd köbméter gáz is érkezhet Románia felől, vagyis a kapacitás 700 millió köbméterrel bővül.

Forrás: Világgazdaság/vg.hu
 

A nyáron már megalapozták a gázimport bővítését

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter júniusban egyebek mellett a két ország közötti interkonnektor kapacitásbővítéséről tárgyalt román kollégájával, Bogdan Aurescuval.  Szijjártó Péter akkori közlése szerint a magyar kormány egyre inkább úgy látja, hogy az ország gázellátása szempontjából a déli lesz a megbízható, stabil és kiszámítható irány az elkövetkező időszakban. (Ugyanakkor csütörtökön leállt a Romániába történő orosz gázexport.)

A déli szállítási útvonalakat annál is inkább erősíteni kell, mert reálisan csak ide várható új források érkezése akár a görög LNG-terminálokról, akár Törökországból vagy Azerbajdzsánból

 – jelentette ki.

Mint mondta, a magyar–román összekötő vezetéken Romániába az idén (júniusig) több mint 600 millió köbméter földgázt szállítottak, fordítva pedig több mint 300 millió köbmétert. Az előbbi irányba az éves kapacitás jelenleg 2,6 milliárd köbméter, az utóbbiba 1,7 milliárd, amelyet előbb 2,5 milliárdra, majd 3 milliárdra emelnek – idézte cikkében a Világgazdaság.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában