Kontroll alatt

2022.08.19. 07:30

NAK: természetkárosítás nélkül is kielégíthető a tűzifaszükséglet

A magyarországi erdészetek a megnövekedett tűzifaszükségletet is ki tudják elégíteni természetkárosítás nélkül – hangsúlyozza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtöki közleményében.

Illusztráció (Shutterstock)

 

Hetek óta érzékelhető a tűzifa iránti kereslet erősödése, de Magyarország erdőiben „óriási potenciál” van, az erdészetek pedig továbbra is szigorú szakmai és hatósági felügyelet mellett dolgoznak 

– írták. 

A NAK számít arra, hogy a fatüzelés egyre népszerűbb lesz a közeljövőben, de álláspontja szerint ez sem jelenthet gondot ősszel.

A kamara rámutat arra, hogy 

a tűzifa szinte minden fakitermelés során keletkezik, akár az ipari célú faanyag kitermelésénél is, ráadásul az elmúlt években gyenge volt a kereslet, így az erdőkben felhalmozódott készletek hosszabb távon fedezhetik az igényeket.

A NAK úgy véli, a tűzifakínálat az eddigihez képest is javítható, hiszen a magánerdők egy része évek óta nem termel ki fát. 

Az agrárkamara ezek szakszerű kezelésében új lehetőségeket lát, de hangsúlyozza, hogy a természeti értékek védelme a legfontosabb továbbra is.

Címkék#NAK#tűzifa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában