Hazai energia

2022.10.24. 21:49

A jövőben geotermikus energia válthatja ki a távfűtéshez használt gázt

Magyarország a következő mintegy harminc évben el kívánja érni, hogy az ország ne fogyasszon többet 3-4 milliárd köbméter gáznál évente, szemben a jelenlegi 11,5 milliárd köbméterrel; 2050-re az ország területén termelt, nem fosszilis eredetű energia segítségével csökkenhetne jelentősen kitettsége a külföldről érkező gáztól - jelentette ki a technológiai és ipari miniszter hétfőn Brüsszelben.

Forrás: Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Palkovics László magyar újságírókkal közölte, 

a tervek szerint a többségében, mintegy 70 százalékban gázzal üzemeltetett távfűtési rendszereket teljes mértékben geotermikus energia váltaná fel, de stratégia készült a biomassza-tüzelésű energia előállítására is.

 A megvalósítás alatt álló magyar tervek tehát a környezetet sokkal kevésbé terhelő, hazai előállítású energiaforrásokról szólnak - hangsúlyozta a technológiai és ipari miniszter.

Palkovics László az európai uniós tagországok környezetvédelemért felelős minisztereinek hétfő délelőtti luxembourgi ülésének részleteit ismertetve közölte: az EU COP27-es vállalásai, melyek figyelembe veszik a 2015-ös párizsi klímamegállapodásban meghatározott klímacélokat, megfelelnek a magyar érdekeknek. Magyarország vonatkozó energiaátmeneti terve a hazai előállítású energiára támaszkodva a klímacélok szempontjából minden követelményt egyszerre kíván teljesíteni. Törekszik a megfizethetőségre, odafigyel arra, hogy az energia előállítása milyen hatással van a környezetre, valamint szem előtt tartja az elérhetőségi követelményt, ami azt jelenti, hogy van elég az adott energiahordozóból, vagy elő lehet-e azt állítani - részletezte.

Margrethe Vestagerrel, a digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztossal később Brüsszelben folytatott kétoldalú megbeszélésével kapcsolatban Palkovics László elmondta, az energiaügyeket érintően nincs már nyitott kérdés Magyarország és az Európai Bizottság között. Minden olyan követelményt, köztük a megújuló erőforrások használatára vagy a telepített naperőműkapacitásra vonatkozó elvárásokat, melyeket az uniós bizottság támasztott, Magyarország maradéktalanul teljesített. A vállalások megvalósulásának feltétele az, hogy Magyarország megkapja azokat a forrásokat, melyeket az uniónak mindehhez biztosítania kell - tette hozzá a technológiai és ipari miniszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában