Gazdasági növekedés

2022.10.14. 12:15

Szijjártó: a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Alstommal (videó)

A megállapodás hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország lokális kivétel lehessen a küszöbön álló európai recesszió alól – közölte pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a ceremónián a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a jelenlegi súlyos gazdasági válságban rendkívül fontos a gazdasági növekedés fenntartásához a befektetői bizalom és a nagy nemzetközi vállalatok újabb beruházásainak megnyerése.

Kiemelte, hogy 

a gépipari konszern globális piacvezető a vasúti gyártás terén, és a 650 embert foglalkoztató mátranováki üzeme is jelentős központja a tevékenységének, az itt készült alkatrészeket a legkorszerűbb technológiákhoz használják fel.

 Leszögezte: az Alstom elkötelezett magyarországi kapacitásai bővítése, újabb munkahelyek teremtése mellett.

Szijjártó Péter fontosnak nevezte a vállalat szerepét az innovációban és a kutatás-fejlesztésben, és arra is kitért, hogy az Alstom építette meg a világ első hidrogénvonatát. A hidrogén fontos eleme lehet a jövő energiabiztonságának, így az együttműködés ezen a téren a kapcsolat további mélyítésével járhat – mutatott rá.

„Legfontosabb gazdaságpolitikai feladatunk a jelenlegi rendkívül nehéz körülmények között biztosítani azt, hogy a magyar embereknek legyen munkájuk és megbízható út álljon előttük a jövőbe” – jelentette ki a miniszter.

A cég pénteken az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Henri Poupart-Lafarge vezérigazgató hangsúlyozta, a megállapodás erősíteni fogja Magyarország vasúti ágazatának, gazdaságának és nemzetközi versenyképességének fejlődését, több innovációt hoz az országba.

Balázs Gáspár, az Alstom Transport Hungary Zrt. vezérigazgatója, a cég részéről a megállapodás aláírója azt emelte ki, hogy a francia cég bizonyította, elkötelezett partnere Magyarországnak a fenntartható mobilitás megteremtésében és a magyar gazdaság teljesítményének növelésében.

A cég közleménye szerint a vállalat a magyar közlekedési iparág meghatározó, stabil szereplője és egyben jelentős munkaadó Nógrád megyében. Mátranovákon jelenleg mintegy 650 munkavállalót foglalkoztatnak.

A cég forgóvázkereteket gyárt a különféle nagysebességű szerelvényekhez, például elővárosi vonatokhoz, mozdonyokhoz és emeletes vasúti kocsikhoz. Idén pedig bővült a kínálatuk, mert a nógrádi telephelyükön készítik a forgóvázkereteket a világ első hidrogénmeghajtású vonatához, a Coradia iLinthez is – írták.

A MÁV-Start augusztus 23-án indította el a hidrogén üzemanyagcellás szerelvények beszerzéséhez szükséges nyilvános, előzetes piaci konzultációt, ami megnyithatja az utat az új technológia hazai alkalmazása előtt – tették hozzá.

Az Alstom vasúti szerepvállalásának köszönhetően többek közt 27 Alstom Traxx mozdony fut Magyarországon és 59 MÁV-Start motorvonatot is felszerelt a vállalat a szigorú európai sztenderdeknek megfelelően European Train Control System-ETCS fedélzeti rendszerrel, így ezek a szerelvények akár az óránkénti 160 kilóméteres végsebességet is elérhetik.

Megjegyezték azt is: a folyamatos fejlődés érdekében, az Alstom a saját, helyi oktatóközpontjában két hiányszakmában, 2018 óta a hegesztőknél, majd idén ősszel kezdődően a lakatosoknál indított világszínvonalú képzési programokat, a Nógrád megyei, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködésben.

Az Alstom több mint húsz éve van jelen Magyarországon, az ország egyik legnagyobb metrószerelvény-beszállítója.

Tájékoztatásuk szerint a franciaországi székhelyű Alstom 70 országban van jelen, és 74 ezer munkavállalót foglalkoztat. Miután a Bombardier Transportation 2021. január 29-én csatlakozott az Alstomhoz, a kibővült csoport 15,5 milliárd euró bevételt jelentett a 2022. március 31-én lezárult üzleti évre.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az Alstom Transport Hungary Zrt. a 2020. április 1. és 2021. március 31. közötti üzleti évben 532 millió forint értékesítési nettó árbevételt ért el az előző időszak 640 millió forintjával szemben. A 2021. március 31-ével zárult üzleti évben 62 millió forint veszteséget mutatott az adózott eredménye a bázisidőszak 54 millió forint veszteségével szemben. A cég közlése szerint a 2022. március végén zárult következő üzleti év értékesítésének árbevétele 410,7 millió forint lett.

Az Alstom tulajdonába került Bombardier Transportation Hungary Kft. értékesítésének árbevétele 2021-ben megközelítette a 36 millió eurót – közölte az Alstom. 2020-ban a nyilvános cégadatok szerint az értékesítési árbevétel még 30 millió euró, az adózott eredmény 967 ezer euró volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában