Dávid és kóliát

2023.01.17. 10:24

Az energiaitalokat sújtó kettős mércére figyelmeztet a MESZ

Az energiaitalokat támadó, a magyar sajtóban az elmúlt napokban megjelent cikkek sorozatára hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ). A kommüniké szerint „az előítéletek és téves információk olyan sokasága látott napvilágot, ami tisztázásért és válaszért kiállt”, utalnak rá, hogy e tendenciák mögött az iparági szereplők részéről akár szándékosság is felfedezhető.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

„Minden cikk a gyerekeket szeretné »védeni« az energiaitaloktól. Az energiaitalokban pedig a cukor és a koffein a »mumus« – mivel ezektől felpörögnek, illetve elhíznak a gyerekek” – írja a közlemény, két tényre is felhívva a figyelmet:

  1. Egy liter kólában több cukor van, mint egy liter energiaitalban. Rámutatnak egyúttal, hogy az energiaitallal ellentétben a kólát literszámra isszák, de ez valahogy sosem kerül címlapra. A közlemény végül felteszi a kérdést: miért is nem védjük ugyanígy a gyerekeket a kóláktól, amelyeket családbarátként reklámoznak és tízszer több fogy belőlük?
  2. Egy liter kólában pont annyi koffein van, mint egy doboz (250 milliliter) energiaitalban vagy egy csésze presszókávéban. Ugyanakkor rámutatnak: kávéból és energiaitalból összesen nem isznak annyit a gyerekek, mint a kólákból. És felteszik a kérdést: ahogy az energiaitalok esetében, miért nincs ráírva minden palack kólára is, hogy „gyermekeknek nem ajánlott”?

Mint hangsúlyozzák, a Magyar Energiaital Szövetség nyíltan hirdeti, hogy

a gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz: kávé, energiaital és kóla sem.

A közlemény szerint ha a gyerekek védelme igazán fontos lenne, e felelősségteljes viselkedés és kommunikáció elvárható lenne minden olyan gyártótól, amelynek üdítőitalában cukor és koffein található.

Mint írják, az energiaitalok az egészséges felnőtt embereknek ajánlottak, akiknek azonnali energiára, éberségre van szükségük, és akik még némi vitaminhoz is hozzá akarnak jutni.

Hozzáteszik, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal több mint 66 ezer emberen végzett kutatása tekinthető a világon a leghitelesebb szakvéleménynek, amely szerint egy egészséges felnőtt aggályok nélkül elfogyaszthat naponta akár öt doboz (5x250 milliliter) energiaitalt is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában