Felmérés

2023.02.23. 22:16

A legtöbb munkáltató béremelést tervez az idén

A munkáltatók többsége béremelést tervez az idén, és erre számítanak a munkavállalók is a jelentős áremelkedések miatt.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: giggsy25

Az a vállalat, amelyik az inflációnál kisebb béremelést ad, a fluktuáció növekedésével nézhet szembe – közölte a Wyser munkaerőpiaci szolgáltató saját felmérésének megállapításait csütörtökön az MTI-vel.

A fejvadász cég HR vezetők kihívásai 2023 című felmérése szerint az idén a munkáltatóknak mindössze 7 százaléka nem tervez fizetésemelést, és 10-ből 2 dolgozó nem számít béremelésre.

A dolgozók 44 százaléka 10–20 százalék közötti béremeléssel lenne elégedett, viszont 35 százalékuk 20–30 százalék közötti fizetésemelést szeretne.

Mihályi Balázs, a Wyser vállalati üzletágának vezetője a közleményben jelezte: ma már szinte minden vállalat belátta, hogy komoly gondba kerül, ha nem emeli a béreket, azonban 20 százalék feletti béremelést várhatóan csak kevesen tudnak végrehajtani.

A felmérés kimutatta azt is, hogy a munkavállalók 80 százaléka magasabb bér miatt állást váltana, a szempontok között hátrébb szorult a szakmai kihívás, a munka és a magánélet egyensúlya, illetve a lokáció.

A cégek a gazdasági nehézségek közepette igyekeznek elkerülni a leépítéseket, tanulva a koronavírus-válság tapasztalataiból, inkább az üzemeltetési és rezsiköltségeken, illetve a beszállítókon spórolnának – tette hozzá a Wyser.

A Profession.hu reprezentatív kutatása szerint viszont a munkavállalóknak alig több mint fele, 55 százaléka számít fizetésemelésre az idén, és a legtöbben úgy gondolják, hogy az emelés értéke elmarad majd az elvárásuktól. Az állásportál az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében emlékeztet, hogy tavaly a munkavállalók 63 százaléka kapott fizetésemelést vagy valamilyen extra juttatást a megnőtt kiadások miatt.

Az átlagosnál kisebb arányban bíznak extra elismerésben azok, akik nem teljes állásban, vagy alacsony végzettséggel, illetve az államigazgatásban dolgoznak.

A juttatásaik emelkedésére számítók csaknem fele szeretné, ha a fizetése legalább az ötödével növekedne, de reálisan csak 6 százalékuk számol ezzel – közölte a Profession.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában