Cannes

2023.02.22. 10:06

Ipari ingatlanokkal mutatkozik be Magyarország a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán (videó)

Az ipari ingatlanok piaca, a logisztika és az iroda-, valamint a hotelfejlesztések állnak a Magyarország-Budapest-stand fókuszában a világ egyik legjelentősebb ingatlanfejlesztési kiállításán, a MIPIM-en, március 14-17. között Cannes-ban - közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) az MTI-vel.

A WING Liberty épülete

A több évtizedes múltú kiállításon a magyarországi fejlesztési irányok és lehetőségek sikeres bemutatása évről évre kiemelt fontosságú a működőtőke-beáramlás szempontjából - áll a közleményben.   

A Magyarország-Budapest-standot közösen alakította ki a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az IFK, a fő kiállítók a Liget Budapest projekt és a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő (NIPÜF) Zrt. A szakmai támogató a világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE. A piac meghatározó ingatlanfejlesztői - az ATENOR, a GLP, a GTC, a HelloParks (a Futureal-csoport tagja), az InfoGroup és a Wing - a legfrissebb, folyamatban lévő környezettudatos és fenntartható fejlesztéseikkel vesznek részt a nemzetközi seregszemlén. Bemutatkozik Debrecen és Szeged is.   

A standon bemutatott kormányzati fejlesztések és magánberuházások új befektetők érdeklődését kelthetik fel, erősítik Magyarország pozícióját a befektetésekért folyó globális versenyben

- írták.   

A közlemény idézi a legnagyobb magyar ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az IFK elnökét, Takács Ernőt, aki ismertette: tavaly az ingatlanbefektetési volumen a koronavírus-járvány alatti szintre esett vissza, ám a CBRE előrejelzése szerint az idén újra meghaladhatja az 1 milliárd eurót. A járvány után megindult látványos bővülési trendet megakasztotta az ukrajnai háború, az energiakrízis, a világszerte megugró infláció, a recessziós félelmek erősödése és a monetáris szigorítások - mutatott rá. Az egyes szegmensek teljesítménye azonban nagyon eltérő volt, a logisztika és az irodapiac kifejezetten jól teljesített, és a hotelpiacon is nagy változások várhatók, így nem véletlen, hogy erre a három területre fókuszálnak a kiállításon. Van elég szabad tőke, de a befektetők még kivárnak. Az év végére várható kamatcsökkenés a világban újabb költekezést, a piac felpörgését hozhatja, a magyar piacon pedig továbbra is jelentős a növekedési potenciál - jegyezte meg az IFK elnöke.   

Rámutatott, az építőipari költségek emelkedése és a szállítási láncok további problémái ellenére nagyon jól teljesített az irodapiac, 300 ezer négyzetmétert adtak át tavaly, és ezzel a kereslet is lépés tartott. Az ipari, logisztikai piac évek óta nem látott ütemben bővül, 400 ezer négyzetméter körül volt a budapesti kínálatnövekedés 2022-ben, a kereslet pedig meghaladta az 500 ezret.   

A közlemény szerint Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a 2011-ben indult projekt a kontinens legnagyobb léptékű, sokszorosan díjnyertes kulturális tartalmú városfejlesztési programja. 

Elkészült egyebek mellett a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum, megújult a Szépművészeti Múzeum, a komáromi Csillagerőd, a Millennium Háza és maga a Liget is. Az elmúlt két évben csaknem ötmillió látogató vette birtokba a felújított, modernizált intézményeket, az újonnan emelt épületeket, valamint a megújult parkrészeket. 

A folytatásban a Magyar Innováció Háza, a Városligeti Színház és az Új Nemzeti Galéria felépítésével teljes körűen megvalósul a Liget Budapest programja - hangsúlyozta a vezérigazgató.

A Magyar Zene Háza épülete a Városligetben
Fotós: Palkó György

A közleményben Joó István, a HIPA vezérigazgatója arról számolt be, hogy töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt, amit a magyarországi befektetésösztönzés történetében rekordnak számító tavalyi 6,5 milliárd euró beruházási volumen is alátámaszt. Az idén még erősebb évre számítanak.   

Joó István közölte: a tőkeberuházások 48 százaléka keletről, míg 42 százaléka nyugatról érkezett, a magyar vállalatok által indított beruházások a volumen 10 százalékát tették ki.

Köves Béla, a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő (NIPÜF) Zrt. vezérigazgatója a közleményben kifejtette, a Magyarország-Budapest-standon főleg ipari ingatlanokkal mutatkozik be az ország, mert a szegmensben bőven van potenciál. Ismertette, a NIPÜF 2016-ban állami vállalatként vetette meg a lábát a piaci szereplők között az ipari ingatlanok fejlesztési piacán, ahol INPARK márkanév alatt lett ismert. Az ipari ingatlanfejlesztő cégcsoport Magyarország 17 városában, csaknem 900 hektáron van jelen, ezzel a magyarországi piac legnagyobb fejlesztési telekportfólióját mondhatja magáénak. A cégcsoport legdinamikusabb éve 2022 volt, öt helyszínen, csaknem 80 000 négyzetméter csarnokot adott át, melyek többek között az Airbus Helicopters és a Honeywell számára épültek. A korábbi években átadott számos ipari ingatlan közül az INPARK hatvani csarnokában működik a Robert Bosch legnagyobb regionális disztribúciós központja - ismertette a közlemény szerint.

A Corvin Innovation Campus épülete
Fotós: Futureal

A MIPIM a világ legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállítása, amelyen több mint 80 ország 2400 kiállítója vesz részt. Az idei rendezvényre több mint 20 000 szakmai látogatót várnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában