Koraszülött-ellátás

2023.03.07. 18:23

Fontos intézménnyel bővült a hazai magánegészségügy, az állami szakorvosképzésben is szerepet vállal (videó)

A hazai magánegészségügyi szolgáltatók közül elsőként kapta meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kiadott működési engedélyt és nyitotta meg koraszülött intenzív ellátási centrumát a TritonLife Róbert Magánkórház – mondta a TritonLife csoport elnöke az intézmény keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Orvos egy inkubátorban fekvő újszülöttet vizsgál Budapesten, a TritonLife Róbert Magánkórház Perinatális Intenzív Centrumában, ahol sajtótájékoztatót tartottak a hazai egészségügyben az első emelt szintű koraszülött intenzív osztály megnyitása alkalmából 2023. március 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Fábián Lajos jelezte: évente már 1600-1800 gyermek születik a kórházban.

Az új perinatális intenzív centrum (PIC II) lehetővé teszi, hogy az itt született speciális kezelési igényű újszülötteknek és a koraszülötteknek a kórházon belül tudják biztosítani a legmagasabb szintű ellátást

– emelte ki.

Újszülött és édesanyja Budapesten, a TritonLife Róbert Magánkórház Perinatális Intenzív Centrumában, ahol sajtótájékoztatót tartottak a hazai egészségügyben az első emelt szintű koraszülött intenzív osztály megnyitása alkalmából 2023. március 7-én
Fotós: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Fábián Lajos ismertette: a TritonLife csoport kórházai és járóbeteg-ellátóhelyei 15 helyen vannak jelen az országban, és további bővülést terveznek.

Tavaly 7000 műtétet végeztek különböző szakterületeken, az orvos-beteg találkozások száma pedig meghaladta a 300 ezret.

A magánegészségügyi szolgáltató csoport nettó árbevétele 11,5 milliárd forint volt 2021-ben. A bevételek tavaly több mint 50 százalékkal nőttek, elérték a 17,3 milliárd forintot. A társaság idei tervezett nettó árbevétele meghaladja a 20 milliárd forintot – közölte a csoport elnöke.

Újszülött inkubátorban Budapesten, a TritonLife Róbert Magánkórház Perinatális Intenzív Centrumában, ahol sajtótájékoztatót tartottak a hazai egészségügyben az első emelt szintű koraszülött intenzív osztály megnyitása alkalmából 2023. március 7-én
Fotós: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Beruházásokra az elmúlt 5 évben mintegy 14 milliárd forintot fordítottak, és több mint 2 milliárdot költöttek k+f+i tevékenységre.

Kocsis István, a TritonLife Róbert Magánkórház neonatológiai osztályának osztályvezető főorvosa hangsúlyozta:

az új koraszülött intenzív osztály lehetőséget ad arra, hogy koraszülöttség vagy egyes megbetegedések esetén sem kell átszállítani az újszülötteket más kórházba, hanem a koraszülött intenzív osztály anya-gyermek szobáiba kerülhetnek.

A bababarát ellátás pedig lehetővé teszi, hogy a koraszülötteket az édesanyák a kezdetektől igény szerint szoptathassák vagy bármikor, bármeddig kenguruztathassák, ami nemcsak a szoros kötelék kialakításában segít, de támogatja a koraszülöttek idegrendszeri fejlődését, valamint a még fejletlen immunrendszerének is megfelelő támaszt ad – mutatott rá a szakember.

Újszülöttek inkubátorokban Budapesten, a TritonLife Róbert Magánkórház Perinatális Intenzív Centrumában, ahol sajtótájékoztatót tartottak a hazai egészségügyben az első emelt szintű koraszülött intenzív osztály megnyitása alkalmából 2023. március 7-én
Fotós: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Fábián Lajos az MTI kérdésére elmondta: a főként Nyugat-Európából beszerzett inkubátorokkal, a monitoring-rendszerekkel, az informatikai rendszerrel és a szükséges átépítésekkel a beruházás összege 210-230 millió forint között volt.

A magánegészségügyi szolgáltató akkreditált képzési helyként bekapcsolódhat az állami szakorvosképzésbe is – tette hozzá.

A világon minden 10. várandósság koraszüléssel végződik, hazánkban 8-9 százalék között mozog ez az arány, tehát kedvezőbb a helyzet, de ez is évente körülbelül 7500-8000 koraszülött gyermek világrajövetelét jelenti. Az elmúlt években tapasztalt jelentős szemléletbeli változásnak, tudásbővülésnek és technikai fejlődésnek köszönhetően a hosszú évekig tartó stagnálást követően

Magyarországon 2013 és 2022 között tartósan 30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság,

mely az elmúlt évben 3,6 ezrelék volt. Az újszülött/koraszülött-intenzív osztályokon történik az évi 7500-8000, leginkább törékeny koraszülött és beteg újszülött gyógyítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában