MÁV

2023.03.10. 14:17

Tavaly 1,2 millióan szállítottak kerékpárt vasúton

A fejlesztéseknek köszönhetően 2022-ben csaknem 1,2 millióan szállítottak kerékpárt vasúton a MÁV-Start teljes hálózatán, ez 18 százalékkal haladta meg a 2021-es biciklis forgalmat - közölte a MÁV pénteken az MTI-vel.

Kerékpárjával együtt utazó nõ vált menetjegyet a főváros Keleti pályaudvarának egyik jegykiadó automatájánál

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Jászai Csaba

Kiemelték, a MÁV-Volán-csoport leányvállalatainak egyre több járművén van lehetőség a bicikliszállításra, már nem csupán vonaton, hanem néhány távolsági buszjáraton is.

A közleményben ismertetik, hogy a vasúton a 2021-es biciklis forgalom az elmúlt évek legjobb eredménye, 2019-ben 880 ezren, 2020-ban 917 ezren, 2021-ben pedig 1 millióan vonatoztak bringával.

A MÁV a közleményében hangsúlyozta, 

a kerékpárszállítás mellett az utasok egyre jobban ki tudják használni a kombinált zöld közlekedés előnyeit, ha kerékpárjukat az állomásokon hagyják. Országszerte mintegy 2000 kerékpár tárolására alkalmas, fedett, bekamerázott B+R kerékpártároló épült az utóbbi időben, kiemelten Budapest elővárosaiban.

A jelenleg működő 10 elővárosi vasútvonalon mintegy 80 állomáson áll rendelkezésre színvonalas B+R tároló, nagyságrendileg 4000 férőhellyel.

A MÁV közölte, a kerékpáros turizmus, valamint a bringások ingázásának elősegítése régóta a vasúttáraság prioritásai között szerepel, 2021-ben az Európai Kerékpár Szövetség rangsora alapján a MÁV-Start kerékpáros szolgáltatása a 4. helyezést érte el. Tavaly elkészült a 8. regionális kerékpárszállító kocsi, így a fővonalak mellett a mellékvonalakon, helyi forgalomban is nagyobb mennyiségű kerékpár szállítására nyílt lehetőség. A Tisza-tavi, a kelet-börzsönyi és a nyugat-mátrai térség mellett már a Balaton északi partján közlekedő személyvonatok is közlekedtek ilyen kocsikkal - tájékoztatott a MÁV.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában