Hitelminősítés

2023.03.08. 11:46

Változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot a Moody's

A magyar gazdaság erős, ellenállóképes, a kormány elkötelezett az államadósság és a költségvetési hiány csökkentése mellett - áll a Moody's nemzetközi hitelminősítő legfrissebb elemzésében, hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Emlékeztettek: a hitelminősítő pénteken elhalasztotta a március elején esedékes értékelését, így továbbra is érvényben marad Magyarország Baa2 adósbesorolása stabil kilátással. 

Magyarország továbbra is befektetésre ajánlott kategóriában van mindhárom nagy hitelminősítőnél.

A hitelminősítő kedvezően értékeli többek között a magyar gazdaság növekedési kilátásait, az erős feldolgozóipart és exportteljesítményt, a kormány elkötelezettségét az államháztartási hiány és adósságcsökkentés iránt, valamint a stabil bankrendszert - emelte ki a PM.

A dokumentum rögzíti: 

a hitelképességet érintő kihívásokat elsősorban az Európai Unióval kapcsolatos viták jelentik, azonban a Moody's elemzői is arra számítanak, Magyarország hozzájut a neki járó forrásokhoz. Hozzáteszik: az elhúzódó orosz-ukrán háború is jelentős kockázatot hordoz.

A PM közleménye szerint az elemzők mindezek ellenére azzal számolnak, hogy a magyar gazdaság idén elkerüli a recessziót: 2023-ra 0,8 százalékos, 2024-re 3 százalékos GDP-bővülést valószínűsítenek.

í

A minisztérium hozzáfűzte: 

Magyarországot a baloldali kormányzás gazdasági kudarcának következményeként sorozatosan leminősítették. A polgári kormány sikeres gazdaságpolitikájának eredményeként 2015 és 2022 között hét alkalommal minősítették fel Magyarországot. 

Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő két osztályzattal magasabbra sorolja hazánkat, mint az elmúlt évtized elején. Ez azt jelenti, hogy Magyarországot továbbra is befektetésre ajánlják a hitelminősítők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában