Foglalkoztatás

2023.05.03. 14:00

Az EU-ban sehol nem nőttek úgy az órabérek, mint hazánkban

A Világgazdaság cikke szerint folyamatos a bérkonvergencia Magyarországon.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Magyarországon nőttek a legnagyobb mértékben az órabérek 2022-ben az Európai Unióban – írja a Világgazdaság az Eurostat nemrégiben közölt adataira hivatkozva.

Hazánkban tavaly több mint 16 százalékos növekedést regisztrált az unió statisztikai hivatala, nem sokkal lemaradva minket követ Litvánia és Bulgária. Két számjegyű béremelkedést még Románia és Lengyelország tudott felmutatni.

A magyar béremelkedést a tavalyi évben több tényező együttesen hajtotta – mondta a lapnak Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szakmai vezetője, aki emlékeztetett rá, hogy minimálbér és a garantált bérminimum is számottevően, közel 20 százalékkal növekedett, amely a magasabb bérkategóriákban is béremelésre kényszerítette a munkáltatókat a bérfeltorlódás elkerülése érdekében.

Az elemző hangsúlyozta,

a 2022-es nettó átlagbéreket tekintve az EU-ban 5 országot (Szlovákia, Bulgária, Horvátország, Lettország, Románia) is megelőzünk a vásárlóerőparitáson vett értékek alapján, és csak kismértékben maradunk el a görög vagy a portugál bérszínvonaltól.

Molnár Dániel kiemelte, az adatok alapján egyértelműen beszélhetünk bérkonvergenciáról: 2013-ban, vásárlóerőparitáson számolva, az átlagos magyar nettó bér az EU27 átlagának csak az 51,4 százalékát érte el, míg 2022-ben ez az arány már 67,2 százalékot tett ki.

A teljes cikkért kattintson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában