Program

2023.05.02. 23:28

PM: a magyar gazdaság idén elkerüli a recessziót, jövőre 4 százalékkal erősödhet

A magyar gazdaság a veszélyes nemzetközi környezetben is elkerüli a recessziót, 2023 egészében 1,5 százalékkal, jövőre 4 százalékkal növelheti teljesítményét - áll a Pénzügyminisztérium (PM) által az Európai Bizottságnak megküldött Konvergencia Programban.

A PM keddi sajtóközleménye szerint "az infláció csökkenése az év második felében felgyorsul, az év végére az áremelkedés ütemét egyszámjegyűre mérsékeljük". 

A kormány folyamatosan javítja az egyensúlyi mutatókat, a költségvetési hiányt jövőre 3 százalék alá, az államadósság arányát 66,7 százalékra mérsékli. 

A 2022. évi Konvergencia Program megjelenése óta a veszélyes nemzetközi környezet következtében a magyar gazdaságpolitika számos kihívással szembesült - közölte a PM. 

A tavalyi év után a 2023-as évre is rányomja bélyegét az orosz-ukrán háború, továbbá a szankciók hatásai továbbra is kedvezőtlen külső környezetet teremtenek - rögzíti a dokumentum, kiemelve, hogy a világpiaci energiaárak a 2022-ben regisztrált csúcsokhoz képest jelentősen mérséklődtek az elmúlt hónapokban, a feldolgozóipari alapanyaghiány érdemben enyhült, a globális értékláncok normalizálódtak. 

Hozzátették: 

a program 2023-ban 1,5 százalékos, míg 2024-ben 4 százalékos növekedést valószínűsít, ezt követően a magyar gazdaság éves szinten 4 százalékot meghaladó mértékben bővülhet. 

A kormány céljának megfelelően a foglalkoztatottság bővülhet a következő években is, a munkanélküliségi ráta tartósan 4 százalék alatt marad. A dokumentum 2023-ra 3,9 százalékos, majd az azt követő évekre folyamatosan csökkenő államháztartási hiánnyal számol. Magyarország államadóssága tovább csökkenhet, 2025-re előreláthatólag a bruttó hazai termék 63,9 százalékára mérséklődik - írták. 

A közlemény szerint 

a veszélyhelyzet és a háborús körülmények közepette a központi költségvetés prioritásait 2023-ban öt fő cél képezi: a foglalkoztatás magas szintjének fenntartása, a rezsivédelem, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, a családtámogatások további biztosítása és az adósságráta további csökkentése 

- áll a 2023-2027-es Konvergencia Programban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában