jelenléti oktatás

2021.05.10. 14:00

ITM: első a biztonság az újraindult szakképzésben

A folytatódó, megkezdődő vizsgák miatt is minden intézményben kötelező a folyamatos fertőtlenítés, belépéskor ellenőrzik a testhőmérsékletet.

A járványügyi előírások betartásával, rendben elindult a jelenléti oktatás a szakképző intézményekben 2021. május 10-én – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn.

A közleményben hangsúlyozzák, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásában működő 41 szakképzési centrum 366 iskolájába tértek vissza a tanulók. A folytatódó, megkezdődő vizsgák miatt is minden intézményben kötelező a folyamatos fertőtlenítés, belépéskor ellenőrzik a testhőmérsékletet.

Kifejtik, a héten még zajlanak a középszintű és emelt szintű érettségi vizsgák, ezzel párhuzamosan indulnak a szakmai vizsgák és az ágazati alapvizsgák. A szakképző intézmények maguk dönthetnek a szakmai vizsgák gyakorlati részének és projektfeladatainak időpontjáról. Az írásbeliket egységesen, a központilag előírt vizsganapok szerint május 10-étől szervezhetik meg a járványügyi előírások szigorú betartásával.

Felidézik, hogy egy kapcsolódó miniszteri határozat a vizsgahelyszínként működő iskolák számára megengedi a digitális oktatás fenntartását, vagy a tanórák átszervezését délutánra. A vizsgák zavartalan és biztonságos lebonyolítását szolgáló lehetőséggel közel 100 szakképző intézmény élt.

A közleményben Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a szakképzés megerősítésének részeként a korábbi szakgimnáziumok döntő része már technikumként működik, egyszerre ad szakmát és érettségit.

A fiatalok egy keresett, jól fizető foglalkozás gyakorlásához szükséges minden tudás birtokában munkába állhatnak akár annál a cégnél, ahol tanulóéveik alatt duális képzésben dolgoztak. De dönthetnek úgy is, hogy a felsőoktatásban folytatják, és az elsajátított alapokra építve mérnöki, informatikusi vagy más szakirányú diplomát szereznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában