Hallgassa élőben!

Mentőövet kapnak a kormányzattól a falusi mikrovállalkozások

A Magyar falu program újabb pillére által első körben azok a hazai egyéni és társas mikrovállalkozások juthatnak forráshoz, amelyek kevesebb mint tíz főt foglalkoztatnak.

A pályázat célja a meglévő kistelepülési munkahelyek megóvása és újabbak létrehozása

Még tavasszal indul a Magyar falu program újabb pillére, a vállalkozás-újraindítási program, amelynek legfőbb célja a beruházások ösztönzése, és ezzel új munkahelyek létrehozása, illetve a meglévők megerősítése. Gyopáros Alpár kormánybiztos a Magyar Nemzetnek részletesen beszélt a pályázatról, a támogatott tevékenységekről és a Magyar falu program eddig elért eredményeiről. Fontos, hogy csaknem ezer településen elkezdődött a népesség növekedése.

A kormány első körben 25 milliárd forint értékű támogatást nyújt a hazai mikrovállalkozások komplex fejlesztéseinek megvalósítására. Ez a Magyar falu programban először nem tisztán hazai, hanem európai uniós forrásból valósul meg – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gyopáros Alpár felhívta a figyelmet arra, hogy első körben azon hazai egyéni és társas mikrovállalkozások juthatnak forráshoz, amelyek kevesebb mint tíz főt foglalkoztatnak. Támogatást igényelhetnek a szabad vállalkozási zónák területén fejlesztő vállalkozások, azokon kívül kizárólag az ötezer főnél alacsonyabb lakosságszámú településeken fejlesztő vállalkozások kérhetnek segítséget.

Ezek a cégek a vissza nem térítendő támogatásból elsősorban beruházási típusú kiadásokra költhetnek, de az első szakaszban bérköltség is elszámolható belőle.

– Egy cég minimum két-, maximum tízmillió forintot nyerhet el, így több ezer mikrovállalkozás juthat támogatáshoz a pályázatnak köszönhetően. A felhívás a palyazat.gov.hu oldalon lesz elérhető – mutatott rá a kormánybiztos.

Magasabb szintű munkavégzés

Gyopáros Alpár a támogatható tevékenységek kapcsán kifejtette, hogy új eszközök, gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására ingatlanfejlesztéssel együtt az elnyert támogatás legalább 50 százalékát kell fordítani.

Ha viszont nincs ingatlanfejlesztés, akkor a technológiafejlesztésre önállóan is legalább 50 százalékot kell az elnyert támogatásból felhasználni. Lehet emellett információstechnológia-fejlesztésre, a vállalat fejlődéséhez szükséges, illetve a munkavállalók magasabb szintű munkavégzését elősegítő képzésre költeni, továbbá gyártási licenc, know-how beszerzésére és kapcsolódó költségekre.

A támogatást fel lehet használni bérköltségre, illetve a munkavégzéshez szükséges feltételek kialakítására, de ez utóbbi kizárólag bérköltség-támogatás igénybevétele esetén választható.

Az elnyert forrás projekt-előkészítésre, pályázatírásra, valamint projektmenedzsment tevékenység igénybevételére fordítható. – A támogatás mértéke legfeljebb az elszámolható költségek 70 százaléka lehet, míg előlegként az elnyert forrás legfeljebb 25 százalékát lehet elkérni. A fejlesztést 18 hónapon belül kell megvalósítani – tette hozzá Gyopáros Alpár.

Megállítani a népességcsökkenést

A kormánybiztos a most megjelenő pályázattal kapcsolatban elmondta: az új kiírás a Magyar falu program egy újabb jelentős pillére, amely egy új kedvezményezetti kört hivatott megszólítani és új célt szolgál.

– Az új kedvezményezetti kör a mikrovállalkozások, az új cél pedig a falusi munkahelyek védelme és újak létrehozása. Ezt segíti ez a pályázati lehetőség, elsősorban a beruházások ösztönzésén, a fejlesztési lehetőségeken keresztül, de fontos, hogy bértámogatás is szerepel benne. A falusi munkahelyek létrehozása, védelme, a vidéki gazdaságélénkítés a kezdetektől célkitűzése volt a Magyar falu programnak; örülünk, hogy elkezdődik ez a folyamat is – fűzte hozzá.

A kormánypárti politikus a 2019-ben kezdődött Magyar falu programmal kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a kezdeményezés az ötezer lélekszám alatti településeket érinti, és fő célja a népességcsökkenés megállítása.

– A program költségvetése meghaladja a 600 milliárd forintot, és kiterjed az élet szinte minden területére, s olyan támogatásokat nyújt, amelyek a falvakban élők életminőségének javítását szolgálják. A program eddigi kedvezményezetti körébe önkormányzatok, egyházközösségek, tankerületek, civil szervezetek, útfenntartók (falusi útalap) és magánszemélyek (falusi csok) tartoztak. Ettől az évtől támogatjuk a falusi kisboltokat, és most már a mikrovállalkozások is segítséget kapnak – fogalmazott a kormánybiztos.

Újabb mérföldkő

Gyopáros Alpár örömtelinek nevezte: nem egészen három év alatt sikerült elérni, hogy a falvak népességfogyása megálljon, sőt csaknem ezer településen népességnövekedés kezdődjön, és ez már önmagában is nem várt gyorsasággal jött eredmény. Szavai szerint a program indulása óta cél azonban, hogy a falusi munkahelyeket, újak létrehozását, meglévők erősítését is támogatni tudják, hiszen erre is nagy igény mutatkozik a kistelepüléseken.

– Éppen ezért újabb mérföldkő a Magyar falu programban, hogy a kormány most olyan pályázatot tud kiírni, amely kifejezetten az ötezer lélekszám alatti településeken már meglévő munkahelyek védelmét és megerősítését, valamint új munkahelyek létrehozását szolgálja – tette hozzá.

Így kezdődött

A kormány döntése alapján 2019. február végén kezdődött Modern városok program fejlesztéseivel összefonódva a Magyar falu program a jelen kormányzati ciklus egyik kiemelt stratégiai eleme. Csak 2019-ben 150 milliárd forint központi költségvetés állt rendelkezésre az ötezer lakos alatti települések számára, ennek egyharmadát a mellékútvonalak felújítására fordították, 25 milliárd forintot a fiatalok falusi lakhatási lehetőségeinek javítására, 75 milliárd forintot pedig a közszolgáltatások színvonalának emelésére.

Hozzászólások

hirdetés
A cigarettázás a környezetünket is károsítja
fejlesztés Merklin Tímea
Hat vasi településen javult a vízminőség
Virtuális csúcs / 1 órája
Új klímacélokat jelentett be az USA, Japán és Kanada is
A globális átlaghőmérséklet akár 3-5 Celsius fokkal is emelkedhet ebben az évszázadban.
Gyász
"Úgy mentél el, mint a madár, elköszönni már nem tudtál. Tiéd a csend és a nyugalom miénk a könny és a fájdalom." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk, nagymamánk, dédink, anyósunk NYÁRI JÓZSEFNÉ szül. Balogh Mária életének 88. évében elhunyt. Örök nyugalomra helyezése április 24-én, szombaton, a 12.00 órai gyászmisét követően, 12.30-kor lesz a séi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
"Küzdöttél, de már nem lehet, A csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelejtenek, Örökké él, akit nagyon szerettek." Fájdalommal, megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ID. TÓTH JENŐ életének 76. évében elhunyt. Temetése 2021. 04. 28-án, szerdán 13 órakor lesz a hegyháthodászi temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Szerető családja
"Elhagytad a házat, amit úgy szerettél, minket és mindent amiért küzdöttél. Szorgalmas két kezed nem dolgozik többé, megpihent a szíved mindörökké." Fájó szívvel tudatjuk, hogy SIMON JENŐ életének 92. évében elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2021. április 24-én, szombaton 11 órakor lesz az őriszentpéteri temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését! A gyászoló család
„Úgy mentél el, mint a madár, Elköszönni már nem tudtál. Tiéd a csend és a nyugalom, Miénk a könny és a fájdalom.„ Fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JOÓ LÁSZLÓ életének 73. évében hosszantartó betegségben elhunyt. Örök nyugalomra helyezése 2021. április 26-án 13 órakor kezdődő gyászmisét követően lesz a mesterházi temetőben. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy a szerető feleség, édesanya, keresztanya, rokon, ismerős és barát SZEMES IMRÉNÉ szül. Hodvogner Zsuzsanna életének 66. évében csendesen elhunyt. Örök nyugalomra helyezése 2021. április 27-én, kedden 14.45-kor lesz a Jáki úti temetőben. Gyászmise aznap 13.15-kor a Szent Márton-templomban. Gyászoló családja
„Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, Örökre elmentél, szereteted szívünkben örökké él." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ GÁBORNÉ szül. Varga Mária életének 63. évében elhunyt. Temetése 2021. április 26-án, hétfőn, a 16 óra 15 perckor kezdődő gyászmisét követően, 17 órakor lesz a kenézi temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Kérnénk a részvétnyilvánítás mellőzését. Szerető családja
„Én nem haltam meg! Az mi nektek voltam, még mindig vagyok. Nevezzetek nevemen, beszéljetek hozzám olyan könnyen és egyszerűen, ahogy mindig! Nevessetek és gondoljatok rám, én itt vagyok veletek, csak én az út másik oldalán megyek! Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PADOS ZSIGMOND életének 86. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. április 23-án, pénteken a 12 óra 15 perckor kezdődő gyászmisét követően 13 órakor lesz a bejcgyertyánosi temetőben. Minden külön értesítés helyett. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Egy szál virág, egy gyertyaláng, Egy fénykép, amin mosolyogsz ránk. Emléked örökké itt van velünk, Amíg élünk nem feledünk." Szomorú és fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GYÖRGYI MÁRTA életének 70. évében elhunyt. Temetése 2021. április 23-án 14 órakor lesz a sárvári városi temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH KÁROLYNÉ szül.: Kiss Jolán életének 72. évében visszaadta lelkét a Teremtőjének. Örök nyugalomra helyezése 2021. április 23-án, pénteken 14.30-kor lesz a zanati temetőben. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
"Megpihent a kéz, mely értünk dolgozott, megpihent a szív, mely értünk dobogott, könnyes az út, mely hozzád vezet, örökké őrizzük emlékedet." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dádnagymamánk EGYED JÓZSEFNÉ szül. Fülöp Éva életének 88. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. április 23-án, pénteken a 12 óra 15 perckor kezdődő gyászmisét követően 13 órakor lesz a kemestaródfai temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Szerető családja
„...Ölel a fény és ölel a csend..." Mindazoknak, akik ismerték és szerették, Körmend egykori, kedves gyógypedagógusa György Józsefné szül. Gyurányi Zsuzsanna életének 89. évében, hosszan tartó betegség után, Isten kegyelméből elaludt. Temetése Budapesten, 2021. április 26-án 13.30-kor lesz. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik szerető szívvel emlékeznek rá. Gyászoló szerettei
"Mikor elmentél, kialudt egy csillag, az angyalok a mennyországba hívtak. De sajnos, itt lent elvesztettünk Téged, a legtisztább angyalát a földnek és az égnek. Drága jó szívét, két dolgos kezét áldd meg, atyám, s mi köszönjük, hogy Ő lehetett a mi édesanyánk." Fájdalommal megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szerető édesanya, nagymama, anyós és rokon ÖZV. HORVÁTH JÁNOSNÉ szül. Kiss Erzsébet életének 79. évében szerető szíve örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. április 23-án, pénteken 15 órakor lesz a sárvári városi temetőben. Gyászmise aznap 7 óra 15 perckor lesz a Szent László katolikus templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló családja
„Elmentél, pedig sok dolgod lett volna még, Megtölteni szépséggel a családod életét. Elmentél és veled együtt eltűnt a remény, De lelkünk egy darabja utadon elkísér. Veled vagyunk most is, te pedig velünk vagy, Mert szeretetünk irántad oly végtelen nagy." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férj, édesapa, testvér és rokon NÉMETH LÁSZLÓ életének 62. évében elhunyt. Örök nyugalomra helyezése szűk családi körben a váti temetőben megtörtént. Szerető családja
"Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, Nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, Ha látni akartok, nézzetek az égre." Megtört szívvel tudatjuk, hogy VARGA JÓZSEF életének 87. évében elhunyt. Hamvainak nyugalomra helyezése 2021. április 24-én, szombaton, a 11.15-kor kezdődő gyászmisét követően, 12 órakor lesz a rumi temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy LENGYEL ISTVÁNNÉ szül. László Margit életének 93. évében elhunyt. Örök nyugalomra helyezése 2021. április 24-én 11 órakor Győrvár felső temetőjében történik. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló családja
"Nézz fel, álmok az égen, fénylő csillagok, Ott él, ki elment innen, de el nem hagyott." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ALBERT JÓZSEF "Bélyeges" 58. életévében örökre itt hagyott bennünket. Az érte szóló gyászmise 2021. április 23-án, pénteken, 14.30-kor, temetése 15 órakor Gyöngyösfaluban, a ludadi temetőben lesz. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik fájdalmunkban osztoznak és utolsó útjára elkísérik.
"Istenem! Köszönjük, hogy a miénk volt, s az is marad, mert ki szerettei szívében tovább él nem hal meg, csak távol van." (Szt. Ágoston) Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy DELICS ISTVÁN életének 96. évében megpihent. Örök nyugalomra helyezése április 23-án, pénteken, 12.30-kor lesz a zanati temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bánatunkban együttéreznek velünk. A személyes részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy a szerető édesanya, anyós, nagymama, dédnagymama, nászasszony, keresztanya, unokatestvér és rokon ÖZV. JÁGER KÁROLYNÉ szül. Varga Margit életének 88. évében örökre megpihent. Drága halottunktól végső búcsút 2021. 04. 23-án 15 órakor veszünk református szertartás szerint a molnaszecsődi temetőben. Drága emléke szívünkben örökké él! Tisztelettel kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését! A gyászoló család Molnaszecsőd, Körmend, Nádasd és Budapest
"Sirat az erdő, sirat a rét, Elszólított tőlünk a betegség. Dalolnak a madarak, meghajolnak a fák, Mert ők is siratják a szerető férjet, édesapát, nagyapát, dédpapát. Búcsúznak tőled mind aki szerettek, El kell engedni dolgos két kezedet. El kellett menned nem búcsúztál tőlünk, De szívünkben élsz örökké." Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szerető férj férj, édesapa, nagypapa, dédpapa, testvér és rokon KÓMÁR FERENC életének 75. évében váratlanul elhunyt. Hamvainak örök nyugalomra helyezése 2021. április 23-án, pénteken a magyarszecsődi Mű úti régi temetőben 16 órakor, előtte gyászmise 15.15-kor a katolikus templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Kérnénk a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló családja
"Elhagytad a házat, amit úgy szerettél, minket és mindent, amiért küzdöttél. Tested pihen csak az anyaföld mélyében, emléked tovább él szeretteid szívében." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GYESZLI LAJOS életének 66. évében elhunyt. Temetése 2021. április 24-én, szombaton a 13 órakor kezdődő gyászmisét követően 13 óra 45 perckor lesz az ikervári temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Szerető családja
Jobb ha figyelsz! / 3 órája
Soha nem látott módon kezd el bírságolni a rendőrség, a gyalogosok sem kivételek
Föld napja / 3 órája
Zöld programok Vasban: a gyerekek végiggondolták, hogyan védhetik a Földet
Tóth Kata
sok ez már / 3 órája
Itt a magyarázat Bagdy Emőkétől: ezért bírják rosszul a járványt a magyarok
csábító / 3 órája
Szexi videó került elő az exatlonos Kocsis Lilkóról
felújítás, építés / 4 órája
Sokat kaptak a kicsik Egyházasrádócon
Budai Dávid
ültetés / 4 órája
Helyére került Kőszegen a juharfa
VN