Tilos és veszélyes most tüzet rakni

2022.03.26. 17:38

Szörnyű dolgot árultak el a tűzoltók, az aszály miatt vesztette életét egy ember

Év eleje óta már Budapest egyötöde vált hamuvá a szabadtéri tüzekben, de életet is elvettek a lángok.

Év eleje óta 5600 szabadtéri tűzesethez kellett kivonulni a tűzoltóknak. Hatalmas terület, mintegy tizenegyezer-ötszáz hektárnyi terület égett le. Ez annyi, mint Budapest területének egyötöde 

– közölte Facebook oldalán a Katasztrófavédelem.

A tüzek miatt emberi életek is veszélybe kerültek, nyolc ember megsérült, egyvalaki pedig olyan tűz miatt vesztette az életét, amely kerti gazégetésnek indult - írja a Bors.

„Ez már nekünk is sok. És még nincs vége... Tombolnak a szabadtéri tüzek, és bár tudván tudjuk, hogy meg fogjuk állítani, az azért döbbenetes, hogy idén már több mint öt és félezer esetben kellett nekiveselkedni a hatalmas lángoknak.

 Mindebben az a félelmetes, hogy a szabadtéri tüzek legnagyobb része emberi mulasztás következménye, ami meglehetősen nagy felelőtlenség.”

- írták a tűzoltók. 

Hozzátették, március 10-e óta az egész országban tilos tüzet gyújtani, március 21-én pedig tartósan vízhiányos időszak vette kezdetét.

 

A csapadékmentes telet követő száraz tavasz kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának. Annak érdekében, hogy megelőzzük a természetet és épített környezetet is veszélyeztető tüzeket

 

Ez a 10 legfontosabb szabály

 

1. Tilos tüzet gyújtani az erdőkben, fásításokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.
2. Kerten belül zöldhulladékot csak abban az esetben lehet égetni, amennyiben azt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Kerten belül csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időszakban szabad égetni.
3. A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Mindig legyen a közelben oltóvíz és egy szerszám, amellyel a tűz kordában tartható.
4. Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.
5. Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék-égetést szabályozó rendelete, tilos a kertben száraz növényeket égetni.
6. Kommunális hulladékot égetni sehol sem szabad!
7. Tarlót és nádast égetni az egész országban tilos!
8. A tűzgyújtási tilalom nem vonatkozik a kerti szalonnasütésre, grillezésre, bográcsozásra.
9. Ne dobjuk el az égő cigarettacsikket!
10. Ha valaki tüzet észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a katasztrófavédelem, illetve a NÉBIH honlapján lehet tájékozódni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!