Tragikus

2022.04.15. 07:20

Tizenhatan haltak meg vasúti átjárós balesetben, és ez még nem a vége

Elrettentő felvételekkel kampányol a MÁV. Idén már most annyi a halott, mint tavaly egész évben. Az esetek fele végzetes kimenetelű.

A vasúti átjárós balesetek száma idén drasztikusan megemelkedett, kevesebb mint kétnaponta okoz vonatbalesetet a KRESZ szabályok tudatos megszegése vagy a közlekedők figyelmetlensége - írja a Ripost. Az április 11-ig történt harminckét vasúti átjárós balesetben összesen tizenhatan haltak meg, vagyis egy híján annyian, mint tavaly egész évben. Az esetek fele tehát végzetes kimenetelű.


A szerencsétlenségek oka szinte minden esetben a figyelmetlenség, a felelőtlen kockázatvállalás, vagy a közlekedési szabályok szándékos figyelmen kívül hagyása. A balesetek számának csökkentése és a vasúti átjárók biztonságosabbá tétele érdekében ezért a MÁV széleskörű közlekedésbiztonsági kampányt indít. Szerte az országban, de kiemelten a vasúti átjárók közelében találkozhatunk figyelemfelkeltő plakátokkal, de saját honlapjukon is elhelyeztek elrettentő baleseti helyszíni fotókat és a témában készült videókat.

A vasúttársaság egyik mozdonyvezetőjének a húszéves pályafutása során 6 gázolása volt. "Az a szag és a látvány annyira megragad bennünk, hogy nagyon nehéz ezen a traumán túltenni magunkat" − idézte fel Molnár Péter.

Ráadásul ahogy Biber Anett, a MÁV szóvivője elmondta, egy-egy ilyen baleset akár több százmillió forintos kárt is okozhat, mint például egy hete, amikor Mindszentnél egy kisteherautó hajtott az érkező személyvonat elé, amely az ütközéstől leborult a sínpályáról.


Ezért a MÁV kezdeményezi a KRESZ-szabályok megsértőinek drasztikus megbüntetését.

A MÁV 7700 kilométer vasútvonalat üzemeltet, ezeket 5500 átjáró keresztezi, vagyis két kilométerenként metszi egymást a vasúti és a közúti hálózat – mutatott rá előzőleg Homolya Róbert, a MÁV-Volán csoport elnök-vezérigazgatója, aki szerint 2008 óta nem történt olyan halálos baleset, amely a vasutasok hibájára lett volna visszavezethető.

A vasúttársaság mellett Magyarország Ügyészsége is figyelemfelhívó kampányt indított a közlekedési bűncselekményekről. A sorozat első részének fő témája szintén a vasúti közlekedés biztonsága.

 

Illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!