28 éve börtönben

2022.09.05. 15:11

Megdöbbentő vallomást tett az ország leghíresebb gyilkosa: „Nem akarok beilleszkedni a társadalomba”

Bene László 1992-ben és 1993-ban társával, Donászi Aladárral az ország egyik legrettegettebb bűnöző párosát alkották, több rablást követtek el, ketten együtt négy ember életének kioltásáért voltak felelősek. 1995 elején ítélték őket életfogytiglani börtönre, ez akkoriban 20 évet jelentett. Donászi 2001-ben öngyilkos lett sopronkőhidai cellájában. Bene a szegedi Csillagban raboskodik, immár 28 esztendeje.

Fotós: Vaskó Tamás / Bors

„Nem akarok beilleszkedni a társadalomba”

Bene tényleges büntetése 2014-ben letelt, ám mindez nem jelenti azt, hogy automatikusan szabadlábra helyeznék. Hol a bíróság, hol az ügyészség utasította el a szabadlábra helyezési kérelmét. Többek között azért, mert tettét nem bánta meg. Mára úgy tűnik, a férfi beletörődött sorsába.

Engem csak a halál visz innen ki. Eddig sem reménykedtem abban, hogy kiengednek. De már nem bánom, hogy itt halok meg

– mondta az elítélt. – Nekem a szabadság érzése a legfontosabb. Itt, a börtönben szabad vagyok, rendben vagyok, olvasok, írok. De ha valami csoda folytán kiengednének, én már nem akarnék beilleszkedni a társadalomba – jegyezte meg Bene a Bors exkluzív interjújában.

Néhány percen múlt a lebukásuk 

A rettegett páros első, gyilkosságba torkolló akciója akkor következett be, amikor a budai Skála áruház bevételét próbálta megszerezni 1992 májusában. Itt Donászi hidegvérrel végzett a pénzkísérővel, Sádt Győzővel. Három hónappal később Benét kihallgatta a rendőrség.

– Ekkor még Soroksáron laktunk, amikor augusztus elején csengettek, láttuk, hogy a rendőrök azok. Körbenéztek a házban, majd közölték, hogy be kell vinniük. A Hősök tere magasságában jártunk, amikor Donászi szemben jött velünk az autójával. Aladárnak ugyanis az volt a szokása, hogy mindennap kijárt hozzánk Óbudáról. Ha pár perccel előbb ér a lakáshoz, mindketten lebukunk. Aznap csak azért indult később, mert a barátnőjét Szigetszentmiklósra vitte, hogy virágot vegyen neki – vázolta fel a kritikus augusztusi nap történéseit a gengszter, akit rabosítottak, majd kiengedtek. Később pedig egyre súlyosabb bűncselekmények következtek.

Bene László fotója a fegyverarzenálról, amit elfogásakor foglaltak le a rendőrök
Bene egy fényképet őriz, amin az a fegyverarzenál látható, amit a rendőrök foglaltak le tőle. Több pisztolyt és vadászpuskát vásárolt össze Fotó: Vaskó Tamás / Bors

Meg akarta ölni Donászit

Donászi és Bene viszonya sosem volt felhőtlen, az elfogásuk előtti időszakban pedig már rendkívül elmérgesedett.

– Akadt néhány társunk. A 15 milliós soroksári postarablás után megtudtuk, hogy Sz. Gyula elmondta a barátnőjének, hamarosan nagyobb összeghez jut – mondta az elítélt. 

Addigra olyan viszonyban voltunk Donászival, hogy azt vártuk, melyikünk végez előbb a másikkal. Azért nem tudtam megölni, mert a családom imádta őt. Ha Aladár eljött hozzánk és krumplis tésztát szeretett volna enni, akkor édesanyám azonnal nekilátott és főzött neki

 – részletezte Bene. – Így jött kapóra az ötlet, amiről az előbb már beszéltem: hogy Gyula elárulta a tetteinket. Donászival megegyeztünk, hogy Gyulával én végzek.

A tervem az volt, hogy kicsaljuk Gyulát az erdőbe, de ott először Donászit lövöm agyon. Csak azután végeztem volna Gyulával

– mondta Bene. De véres terve csak terv maradt.

Tartja a kapcsolatot a rokonokkal

Bene augusztusban töltötte be a 70. életévét. Többen is felköszöntötték.

– Képeslapot kaptam, Skype-on is beszéltem a rokonaimmal. A nevelt gyermekeim sütöttek süteményt is – mesélte a bűnöző, aki nemrég szociális szakdolgozó végzettséget szerzett a börtönben.

A bűn útján * Benét huszonévesen autólopás és más rablások miatt kapják el, majd pénzszállítmányok kifosztása miatt, visszaesőként hét évet kapott, amit a szegedi Csillagban töltött le. Innen 1986-ban szabadult. * A rendszerváltáskor Donászi Aladárral dohánylerakatokat és raktárakat raboltak ki, a zsákmányt trafikoknak adták el. * 1992. május 11-én a Budai Skála áruház bevételét szállító taxira támadtak rá. Bene itt a taxisofőrre lőtt rá, aki túlélte a támadást. A rablók csak üres zsákokat vittek el. * 1992. november 8-án a sárszentmihályi erdőben gyakorlatoztak, amikor két vadásszal futottak össze. A fiatalabb vadásszal, ifj. Tóth Tamással Bene, társával, Izsó Lászlóval Donászi végzett. * 1993. január 22-én az újpesti Alfa áruház pénzszállítóját akarták kirabolni, de pénzt nem szereztek. * Utolsó akciójukra 1993. november 13-án került sor, amikor Donászi kirabolta a soroksári 1-es postát, Bene pedig az épület előtt várta. 15 milliót zsákmányoltak. * A két bűnözőt 1994. május 4-én fogták el a rendőrök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!