Krimi

2022.10.10. 20:38

Drámai részletek derültek ki a budapesti iskolai késelésről (videó)

Mint arról már korábban beszámoltunk, egy 18 éves fővárosi középiskolást késsel többször nyaktájékon szúrt egy osztálytársa hétfő délelőtt egy I. kerületi technikumban.

Illusztráció: Shutterstock

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője, Csécsi Soma a hétfő délutáni sajtótájékoztatón elmondta:

A támadót a helyszínen elfogták, őrizetbe vették és emberölés kísérletének megalapozott gyanúja miatt indítottak ellene eljárást. Hozzátette: a  gyanúsított megtagadta a vallomást – írja az MTI.

A szóvivő ismertette: a támadó mellett, aki szintén tanuló, a rendőrök kihallgattak 13 tanút, köztük több tanulót. „A nyomozók átkutatták a támadó táskáját, amelyben kalapácsot és ollót is találtak” – mondta Csécsi Soma.

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a sérültet a mentők kórházba vitték. A Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum (BGSZC) hétfő délután az MTI-nek megerősítette, hogy az eset a BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumban történt. Azt írták: az esetnek semmilyen előzménye nem volt.

Közleményükben – a későbbi rendőrségi bejelentéssel ellentétben – az szerepel, hogy „a sértett tanulónak 8 napon belül gyógyuló sérülései vannak”. 

Kitértek arra, hogy az eset után az intézmény igazgatója a tantestületet és a diákokat is iskolagyűlés keretében tájékoztatta a történtekről. A tanulók számára szükség esetén iskolapszichológus is rendelkezésre áll – tudatta az iskola.

Fotó: Máté Krisztián / Forrás: Metropol

„Zárkózzanak be a tantermekbe, mert késsel sétál egy diák a folyosókon!” 

Erre figyelmeztette az I. kerületi Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum tanulóit az iskola igazgatója, miután az egyik tanulójuk a reggeli órák közti szünetben rátámadt az osztálytársára. Bár Plánk Tibor szerint nem volt semmi előzménye a hétfő reggeli késelésnek, úgy tudni, hogy néhány hete több tanár is jelezte a támadó fiú osztályfőnökének, hogy baj fog történni.

A 11. osztályos Bertold ugyanis már az osztálytársait is megfenyegette. Áldozata, S. Samu éppen a barátnőjével nézett a telefonján videót, amikor hozzájuk lépett, és többször nyakon szúrta őt. A lány, aki alig néhány centiméterre volt a késtől, pánikrohamot kapott.

A Ripost úgy tudja, hogy a támadó 18 éves fiú speciális nevelési igényű (sni-s) tanuló volt, mégsem biztosítottak számára megfelelő felügyeletet. Állítólag valamilyen pszichés zavarra utaló tüneteket produkált, de ettől még nem lehetett kizárni az oktatásból. Feltehetően elmeorvosi vizsgálat vár rá, hogy kiderüljön, milyen mentális állapotban volt a bűncselekmény elkövetésekor. A fiú őrizetben marad, így a többi diáknak nem kell aggódnia amiatt, hogy folytatódik ez a rémálom. 

A megkéselt fiú iskolatársa szerint a fiú beteg volt

S. Samut több helyen érte szúrás a nyakán, de csodák csodájára túlélte a drámai esetet, és már a sebeit is összevarrták. Ezt a barátnője látta, aki a támadás pillanatában közvetlenül mellette volt, és azóta már bent is járhatott nála a kórházban. Remélhetőleg tehát az életveszélyes állapotról szóló korábbi hírek hamisnak bizonyulnak. Ettől függetlenül támadóját emberölési kísérlettel gyanúsítja a rendőrség.

Forrás: Bors

A két fiú iskolatársa a Ripostnak elmondta, hogy a 11. osztályos támadó Tourette-szindrómában szenved, sokszor észre lehetett venni rajta, hogy nem tudja kontrollálni a dolgokat, és állítólag hangokat is hallott.

A szülei teljesen elhanyagolták a betegségét, sőt azzal sem igen foglalkoztak, milyen állapotban jár a gyerekük suliba.

„Szerintem a családsegítőnek már régen be kellett volna avatkoznia” – vélekedett a nevének elhallgatását kérő lány.

Ez a betegség nem diagnosztizálható sem vérképelemzéssel, sem másféle technikai módszerrel, csak olyan orvos (neurológus, pszichiáter vagy gyermekekkel foglalkozó szakember) állapíthatja meg, aki klinikai vizsgálatokat végzett a betegen.

Annyi bizonyos, hogy a késelő Bertold egyelőre rácsok mögött marad. A tanítást is csak a szörnyű tette napjára függesztették fel az elit iskolában, amely a 2018-as rangsorban az első helyet szerezte meg a budapesti szakközépiskolák között, és még országos viszonylatban is a második legjobb lett. 

A Hunfalvy kedden már ismét várja a nebulókat, kérdés, hogy milyen állapotban. A traumát átélt gyerekek valószínűleg még sokáig nem fognak szabadulni a véres támadás rémképeitől, minden bizonnyal az egészségesek közül is sokan szorulnak majd pszichológusi segítségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!