Jó tudni

2023.03.24. 06:00

Akár százezres bírságot is fizethet, aki külföldről rendel nikotintartalmú terméket

Magánszemélyként internetről rendelni illegális.

Illusztráció: Shutterstock

Aki interneten rendel és szállíttat belföldre dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket vagy egyéb dohánygyártmányt, jövedéki törvénysértést követ el – írja az MTI.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint a nemzetközi futárszolgálatok forgalmában egyre többször találnak dohányzás helyettesítésére szánt nikotintartalmú termékeket. Ezeket többen is az interneten, külföldről rendelik meg. 

Ezek a termékek úgynevezett snüssz dohánygyártmánynak minősülnek, ezért magánszemélyként internetről rendelni illegális.

 

Close,Up,Of,Male,Putting,Swedish,Snuff,(smokeless,Tobacco),Into
Illusztráció: Shutterstock

Az ilyen tartalommal érkező küldeményeket – legyen az füst nélküli dohánytermék, dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termék vagy töltőfolyadék elektromos cigarettákba –, nikotintartalomtól függetlenül minden alkalommal lefoglalják, akkor is, ha a megrendelők megfizették a feladónak az adót érte. 

A termékek lefoglalása, elkobzása és megsemmisítése mellett ilyen ügyekben a NAV akár százezer forintot is meghaladó jövedéki bírságot szab ki. Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz »snüsszt« is. Ez a tevékenység csak jövedéki engedéllyel végezhető

– hangsúlyozta közleményében a NAV.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!