Krimi

2024.06.14. 14:05

Nem volt elég óvatos: pénzbüntetést kap a hamis igazolást kiállító orvos

Hatszázezer forintot fizethet egy budapesti főorvos azért, mert kiállított egy kamu orvosi igazolást. Pedig pénzt nem is fogadott el érte...

MW

Forrás: AFP / Shutterstock

Fotó: Joyseulay

Súlyos pénzbüntetést kapott egy budapesti orvos, aki valós vizsgálat nélkül igazolta, hogy páciense nem szállhat repülőgépre – írja az MTI.

Az 54 éves férfit, aki főorvosként rendelt egy budapesti ambulancián, a Nemzeti Védelmi Szolgálat egyik munkatársa 2023 áprilisában azzal kereste meg, hogy egy vietnámi ügyfelét ki fogják toloncolni az országból, emiatt szükség lenne egy olyan orvosi igazolásra, amely szerint egészségügyi okból nem utazhat repülővel.

A tárgyalótiszt közölte az orvossal, hogy az illetőnek valójában nincs egészségügyi problémája és nem is tud megjelenni a rendelésen, mert jelenleg épp külföldön tartózkodik, illetve – hogy kiderítse, mennyire korrumpálható – azt is mondta, hogy az igazolásért 100 ezer forintot fizet neki. A férfi a felajánlott összegre azt válaszolta, hogy az jól hangzik, de majd később megbeszélik, mivel tart attól, hogy egy megbízhatósági vizsgálat alapján – nem tudva, hogy épp az folyik – nyomozás indulhat ellene és börtönbe kerülhet.

Néhány nappal később a rendelési időben az előző, és egy másik tárgyalótiszt – aki a vietnámi személyt helyettesítette – bement az orvoshoz. A férfi a “beteget” nem vizsgálta meg, adatokat sem kért tőle. Ezután a kezelőlapra a megállapodás szerint rávezette angolul, hogy a vietnámi beteg repülésre alkalmatlan állapotban van, és a látszat erősítése érdekében még egy gyógyszert is felírt a részére.

Ugyan az orvos vesztegetési pénzt nem fogadott el, a kötelezettségét azonban – annak szándékával, hogy ezzel valakinek jogtalan előnyt szerezzen – megszegte, ezért a Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség közfeladati helyzettel visszaélés bűntettéve vádolta. 

A Pesti Központi Kerületi Bíróság pedig a vád alapján a férfit 600 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!