Reformáció 500

2017.10.25. 17:10

Megjelent a Protestáns hősök című portrégyűjtemény második kötete

A kiadvány újabb ötven, az elmúlt félezer évben élt protestáns honfitársunk alakját eleveníti fel közérthető, ismeretterjesztő formában.

Vajon hányan tudják, hogy ki volt a „magyar Luther”, aki hite mellett tanúságot téve rá mert ülni egy puskaporos hordóra is, míg katolikus vitapartnere elszaladt a szokatlan istenítélet elől? Vagy azt, hogy ki mikor és hogyan szervezte meg a „Pallas magyar ivadékai” nevű első hazai irodalmi társaságot? És ki volt „Magyarország tanítója”, az első magyar nyelvű – sok generáción át messze a legolvasottabb – történelemtankönyv szerzője? Ki a magyar verstan megújításának ma már ismeretlen főszereplője, akit Kazinczytól Csokonaiig a magyar felvilágosodás legnagyobb költői a mesterüknek tartottak, de akinek verseit halála után a fia tűzbe dobta?

Többek között ezekre a találós kérdésekre is választ kaphatnak a Protestáns hősök című könyv olvasói. A kötetben lelkészek, költők, írók, újságírók, festők, tudósok, politikusok szerepelnek – valamennyien a közösséget szolgáló, maradandó értéket létrehozó alkotók. A többek között Thököly Imrét, Tessedik Sámuelt, Bolyai Jánost, Madarász Viktort, Benedek Eleket, Horthy Miklóst, Wass Albertet, Szabó Magdát, Csoóri Sándort és Lázár Ervint bemutató portrék és a műveikből összeállított szemelvények bepillantást engednek az olvasónak életükbe és életművükbe, korukba.

„Könyvünk olyan személyes hangú portrégyűjtemény, amelyet régi protestáns magyarokról készítettek mai protestáns magyarok: jeles irodalmárok, történészek, egyetemi oktatók. Szándékunk, és az eddigi számos pozitív visszajelzés szerint is a Protestáns hősök nem száraz lexikon, hanem sokszínű, élménydús olvasmányt kínáló kézikönyv, amely minden igényes érdeklődő és különösen a magyar iskolarendszer egész vertikuma, tanárok és tanulók számára hiánypótló művelődéstörténeti olvasó- és segédkönyvként, szöveggyűjteményként is jól használható” – ígéri a könyv előszavában a szerkesztő, Faggyas Sándor.

A Press-Pannonica Media és az AmfipressZ Kiadó gondozásában megjelent kötet bemutatóját csütörtökön 17 órától tartják a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyüjteményének olvasótermében (Budapest IX., Ráday u. 28.), a kiadványt Vitéz Ferenc, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanszékvezetője méltatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában