Muzsika

2017.10.02. 12:11

Négy magyar világsztár és a barátaik lesznek a Filharmónia vendégei

Négy világhírű magyar művész várja majd a Filharmónia Magyarország most kezdődő évadának budapesti hangversenysorozatára az érdeklődőket. A Filharmónia Unikum bérletével idén ősszel és jövő tavasszal Baráti Kristóf, Várdai István, Boldoczki Gábor és Kelemen Barnabás szalonmuzsikáját hallgathatja majd a közönség a Zeneakadémián.

A zeneművészek a Filharmónia Magyarország sorozata keretében zenészbarátaikkal lépnek színpadra, hogy duóban, trióban, quartetben és kamarazenekarban egyaránt megmutassák, milyen csodálatos harmóniák születhetnek különleges hangszerpárosításokból. A hegedű, a trombita és a gordonka mellett nemcsak a brácsa vagy a fagott szerepel, de a népzene is.

Baráti Kristóf hegedűművész október 6-án Enrico Pace zongoraművész, Pieter Wispelwey csellóművész és Maxim Rysanov brácsaművész társaságában többek között Mozart- és Mendelssohn-darabokkal kápráztatja majd el a közönséget.

A következő esten, január 15-én a Virtuózok tehetségkutató egyik zsűritagja, Várdai István gordonkaművész és Guy Braunstein csellóművész, Eldar Nebolsin zongoraművész és Lars-Anders Tomter brácsaművész ad koncertet. Az előadáson megszólal Várdai István 1673-ban készült Stradivari-csellója is, amelyet tavaly decemberben egy anonimitását megőrizni kívánó német mecénás vásárolt számára. A legendás hangszerkészítő keze alól mindössze 65 cselló került ki, ezek közül az egyiket kapta meg a magyar muzsikus.

A hegedűművész Kelemen Barnabással mások mellett az argentin Jose Gallardo zongoraművész lesz a színpadon március 17-én. A zongorista rendkívüli alkalmazkodókészségére nagy szüksége lesz, mert a Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Kokas Dóra és Pál István Szalonna alkotta zenészcsapat népzenei indíttatású programjával kitekint a megszokott klasszikus muzsikából.

Az április 24-i program a trombitát mutatja be a lehető legtöbb szerepben, a csembalóval és a csellóval párosítva. Boldoczki Gábor trombitaművész Kertesi Ingrid énekművésszel már adott elő barokk áriákat, de régi barátság fűzi Fenyő László gordonkaművészhez is, akivel hasonló felállásban leginkább német koncerttermekben játszottak, és közös lemezt is készítettek. Réti Balázs zongoraművésszel 2015 tavaszán Wartburg várában játszottak egy kamarazenei sorozatban.

(Borítóképünkün Baráti Kristóf. Forrás: Filharmónia Magyarország)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában