Nyolcvanadik születésnap

2017.11.29. 10:53

Kósa Ferencet ünneplik a Pesti Vigadóban

Kósa Ferenc Kossuth- és Prima Primisima-díjas filmrendező 80. születésnapja alkalmából ünnepi délutánt rendez a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Film- és Fotóművészeti tagozata pénteken a fővárosi Pesti Vigadóban.

Az eseményen levetítik az MMA megbízásából Kósa Ferencről készült Őrizd az embert című portréfilmet. A filmet követően Kósa Ferenc pályájáról Sára Sándor operatőr, filmrendező, Lugossy László filmrendező és Pörös Géza filmtörténész beszélget.

Kósa Ferenc 1963-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tízezer nap című diplomafilmjével 1967-ben Cannes-ban elnyerte a legjobb rendezés díját. 1968-ban Balázs Béla-díjat, 1989-ben érdemes művészi címet, 1997-ben Magyar Örökség-díjat, 2000-ben Tekintet-díjat, 2001-ben Hazám-díjat kapott.

2007-ben nagyhatású, magas színvonalú játék- és dokumentumfilmjeiért Kossuth-díjat kapott, 2008-ban a Magyar Mozgókép Mestere lett. 2009-ben megkapta a Húsz éves a Köztársaság Díjat, 2012-ben a Magyar Művészetért Díjjal és Prima Primissima-díjjal tüntették ki, 2017-ben Kölcsey-emlékplakettet vehetett át.

A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött – derül ki az rendezvény meghívójából.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök (j) beszélget Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezővel (b), akit 80. születésnapja alkalmából tiszteletvacsorán lát vendégül a Sándor-palotában 2017. november 22-én. Jobbról Herczegh Anita, Áder János felesége (j2) és Sinobu Itomi, Kósa Ferenc felesége (b2).

MTI Fotó: Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában