A krokodilus

2017.11.25. 07:00

Nagy sikert aratott a Nemzeti Színház előadása Szentpéterváron

Telt ház előtt vendégszerepelt A krokodilus című előadásával a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház nagyszínpadán a Nemzeti Színház társulata – tájékoztatta hírportálunkat az intézmény.

Dosztojevszkij művét az oroszországi színház vezetője, Valerij Fokin alkalmazta színpadra a Nemzeti Színház 2016/17-es évadában. A társulat november 18-án és 19-én lépett színpadra a VI. Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum keretében.

A két intézmény művészeti igazgatói 2016-ban vállaltak rendezést egymás társulatában, mindketten egy-egy Dosztojevszkij-prózát állítva színpadra. Valerij Fokin az alig ismert fiatalkori, befejezetlen novellát, A krokodilust, Vidnyánszky Attila pedig a leghíresebbet: a Bűn és bűnhődés című nagyregényt.

A fórumon bemutatták azt az orosz és magyar nyelvű dokumentumfilmet is, amely a Nemzeti Színház és az Alekszandrinszkij Színház együttműködésében létrejött párhuzamos rendezés alkotási folyamatáról és a létrejött előadásokról készült.

A Mispál Attila rendezte Raszkolnyikov találkozása a krokodillal című alkotás bepillantást enged a Szentpéterváron és Budapesten párhuzamosan zajló próbafolyamatokba, megszólaltatja az előadások alkotóit, és felvázolja az alapművek legfontosabb gondolatait. Bemutatja a Bűn és bűnhődés „eredeti” helyszíneit is, amelyek a mű megjelenése óta Szentpétervár városi legendáriumának kiemelt jelentőségű tájékozódási pontjai, és emléket állít Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkijnek is.

Ha nem látta, nézzen bele A krokodilus című színdarab ajánlójába:

Borítóképünkön Tóth Auguszta Matvejevics felesége és Horváth Lajos Ottó Ivan Matvejevics szerepében A krokodilus című darab fotóspróbáján még 2016. október 5-én. MTI Fotó: Marjai János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában