kortárs zene

2018.02.12. 16:15

Elhunyt Melis László zeneszerző

Életének 65. évében, hétfőn elhunyt Melis László Erkel Ferenc-díjas hegedűművész, zeneszerző.

Budapest, 2016. január 14. Melis László, a legjobb idegen nyelvű alkotások kategóriájában Oscar-díjra jelölt Saul fia című film zeneszerzője és Matthieu Taponier vágó az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott sajtótájékoztatón 2016. január 14-én. A film január 10-én Golden Globe-díjat kapott a legjobb idegen nyelvű alkotások között.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Marjai János

Melis László zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hegedűszakán végezte, 1978-ban alapítója volt a kortárs zenét játszó 180-as Csoportnak, amellyel Európa számos koncerttermében léptek fel az együttes 1990-es feloszlásáig.

Számos kamara- és szólódarabot, valamint dalokat komponált, 1981-től mintegy 20 játék- és kisjátékfilmhez írt kísérőzenét és több mint 200 színházi és rádiójáték-zenét hozott létre. Ő komponálta Nemes Jeles László Oscar-díjat nyert Saul fia című filmjének zenéjét, haláláig a rendező új, Sunset című filmjének zenéjén dolgozott.

Borítókép: Melis László, a Saul fia című film zeneszerzője és Matthieu Taponier vágó az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott sajtótájékoztatón 2016. január 14-én.

Forrás: MTI/Marjai János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában