Rendületlen támogatás

2018.02.05. 13:42

Lugosi Dániel Ali és Balogh Tamás kapta az első Benkó-díjat

A díjakat a Benkó Sándor Művészeti Alapítvány képviseletében hétfőn adták át a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektori dísztermében.

Budapest, 2018. február 5. A dzsessz-dixieland kategória gyõztese, Balogh Tamás zongoramûvész (b4) és a klasszikus zene kategória gyõztese, Lugosi Dániel Ali klarinétmûvész (j3), valamint Józsa János akadémikus, a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Benkõ László zeneszerzõ, az Omega együttes billentyûse, Halász Judit színésznõ, énekesnõ, Medveczky Ádám karmester, B. Csejtei Ildikó, a kuratórium tagja, Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, kurátor, Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora és Benkó Sándor, a díj alapítója, Benkó Sándor fia (b-j) a Benkó Sándor Mûvészeti Alapítvány elsõ alkalommal odaítélt Benkó-díjainak átadásán a Budapesti Mûszaki Egyetem rektori tanácstermében 2018. február 5-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Az elismeréseket a kuratórium egyhangú döntése alapján a klasszikus zene kategóriában Lugosi Dániel Ali klarinétművésznek, a Virtuózok tehetségkutató 2014-es győztesének adta át, dzsessz és dixieland kategóriában az innovativitást elismerve Balogh Tamás billentyűsnek, zeneszerzőnek ítélték oda – hirdette ki Batta András zenetörténész, az alapítvány kuratóriumának egyik tagja.

Mint mondta, az alapítvány a díjak átadásával Benkó Sándor szellemiségét, a zenéhez és a muzsikusokhoz fűződő humánus attitűdjét kívánja továbbvinni.

A művész családja által létrehozott alapítvány kuratóriumának munkájában a család képviselőin túl Batta András, Józsa János akadémikus, a BME rektora, valamint Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet vesz részt.

„A Műegyetemen végzettek közül számos mérnök vált híres zenésszé, sőt zeneakadémiai tanárrá, de kevesen tudják, hogy Benkó Sándor volt talán az egyedüli, aki nem vált pályaelhagyóvá, hiszen egyetemünkön villamosmérnökként évtizedeken át elkötelezetten oktatott és meghatározó tananyagfejlesztést folytatott. Ehhez a tevékenységéhez is kötődik az a rendületlen támogatói attitűd, amellyel a tehetséges fiatalokat mind a műszaki pályán, mind a művészeti területen felkarolta” – emelete ki Józsa János.

A Benkó-díjra évente 18-30 év közötti, kiemelkedő tehetségű, de még széles körben nem ismert zenészek pályázhattak komolyzene, dzsessz és dixieland, valamint könnyűzene kategóriákban. A könnyűzenei díjra kevés jelentkezés érkezett, ezért ezt a tervek szerint jövőre adják majd át először.

A kitüntetettek személyéről Benkő László billentyűs, zeneszerző, Halász Judit színésznő, Kelemen Barnabás hegedűművész, Bogányi Gergely zongoraművész, Medveczky Ádám karmester, Miklósa Erika operaénekesnő és Szakcsi Lakatos Béla dzsessz-zongorista, zeneszerző, a díjkuratórium tagjai döntöttek. Az anyagi támogatáson túl az alapítvány fellépési lehetőségeket is biztosít a díjazottaknak, valamint egy-egy Szász Károly iparművész tervezte üvegklarinét szobrot is kapnak.

Az ózdi születésű Lugosi Dániel Alit a közönség leginkább a Virtuózok című tehetségkutató verseny győzteseként ismerheti, de a fiatal művész már korábban is több neves versenyen bizonyította tudását, az elmúlt két évben pedig számos koncertet adott világszerte. A Benkó-díjjal járó pénzösszeget nagyrészt a Geneva Clarinet Competition idei versenyére való felkészülésre, a versenyben való részvétel költségeinek fedezésére, valamint megélhetési költségeinek kiegészítésére fordítja.

Balogh Tamás dzsessz-zongorista szintén számos magyar és nemzetközi verseny győztese, 2017-ben pedig Junior Prima Díjjal ismerték el. Az ifjú zongorista 2018 szeptemberétől a Berklee College of Music egyetemen tanul tovább, a díjjal járó támogatás nagy részéből tanulmányaihoz kapcsolódó kiadásait fedezi majd.

Borítókép: a dzsessz-dixieland kategória győztese, Balogh Tamás zongoraművész (b4) és a klasszikus zene kategória győztese, Lugosi Dániel Ali klarinétművész (j3), valamint Józsa János akadémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Benkő László zeneszerző, az Omega együttes billentyűse, Halász Judit színésznő, énekesnő, Medveczky Ádám karmester, B. Csejtei Ildikó, a kuratórium tagja, Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, kurátor, Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora és Benkó Sándor, a díj alapítója, Benkó Sándor fia (b-j) a Benkó Sándor Művészeti Alapítvány első alkalommal odaítélt Benkó-díjainak átadásán a Budapesti Műszaki Egyetem rektori tanácstermében 2018. február 5-én.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában