az írott szó titkai

2018.02.04. 11:38

Világirodalmi beszélgetéssorozatot indít a Magvető

Világirodalmi beszélgetéssorozatot indít a Magvető Kiadó, a program célja egy-egy konkrét mű vagy életmű, valamint a műfordítás műhelytitkainak bemutatásával segíteni a kortárs irodalom trendjeinek megismerését.

EDINBURGH, SCOTLAND, Sunday 24th AUGUST 2014: American writer Lydia Davis appears at the Edinburgh International Book Festival.The Edinburgh International book festival is the world's biggest literary festival and is held in the city which since 2004 is the world's first UNESCO city of literature.

Forrás: AFP / NurPhoto

Fotó: Guillem Lopez

A kiadó tervei szerint a sorozat segít feltárni világirodalmi összefüggéseket vagy megmutatni egy-egy remekmű titkait – olvasható a Magvető közleményében, amely szerint az estek középpontjában egy-egy téma köré szervezve a kiadó világirodalmi könyvei állnak. Első alkalommal, február 7-én három amerikai írónő, Lydia Davis, Marilynne Robinson és Nicole Krauss könyveiről beszélget Mesterházi Mónika műfordító, Rostás Eni szerkesztő, újságíró és Szegő János, a Magvető szerkesztője.

A Magyarországon is népszerű, magyar felmenőkkel is rendelkező Nicole Krauss könyveiben a modern zsidó identitás és hagyománytudat problémáit ábrázolja. Marilynne Robinson mély vallásosságával, protestáns gondolkodásával, analitikus lélektani regényeivel szembemegy a trendekkel. Lydia Davis első magyarul megjelent regényében (A történet vége) a kísérleti próza eszközeivel érzékelteti, miképpen lehet elbeszélni egy kapcsolat felbomlásának históriáját.

Márciusban a 2018-as Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, Daniel Kehlmann német író eddigi életművét méri fel a sorozat fordítói segítséggel. Májusban a francia irodalom új hullámai kerülnek terítékre, Mathias Énard, Catherine Millet, Olivier Bourdeaut, Michel Houellebecq és Anna Gavalda regényeit a test, a sors és a politika felől értelmezve.

A szeptemberi alkalom egyetlen írónő, a brazil Clarice Lispector köré szerveződik. A szerző a brazil irodalom klasszikus elbeszélője, méltatói Franz Kafkához, Borgeshez és Virginia Woolfhoz is hasonlítják – írja a közlemény.

Borítókép: Lydia Davis amerikai írónő.

AFP / NurPhoto / Guillem Lopez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában