bejárta a világot

2018.03.29. 18:37

Elhunyt Rév Lívia zongoraművész

Elhunyt Rév Lívia zongoraművész - adta hírül Facebook-oldalán a Párizsi Magyar Intézet.

Párizs, 2013. október 21. A kétnapos hivatalos franciaországi látogatáson tartózkodó Áder János köztársasági elnök (elöl, j) a Párizsban élõ zongoramûvész, Rév Lívia koncertjén a Párizsi Magyar Intézetben 2013. október 21-én. Mellette Ablonczy Balázs, az intézet igazgatója (j2) és Trócsányi László nagykövet. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Bruzák Noémi

A nemzetközi hírű zongoraművészt életének 102. évében szerdán érte a halál.

Hosszú pályafutása alatt számos zenekarral, így a londoni Filharmonikus Zenekarral, a Mozart Players-zel és a BBC zenekarával is fellépett. Európa-szerte, Japánban és Hongkongban turnézott, fiatal zongoraművészeket támogatott és segítette karrierjüket.

Rév Lívia hosszú éveken át adott koncerteket és tartott mesterkurzusokat a Párizsi Magyar Intézetben.

Rév Lívia 1916. július 3-án született Budapesten. Pályája csodagyerekként indult, 9 évesen már koncertezett. A nagyhírű zongorapedagógus, Varró Margit és Máthé Klára növendékeként kezdte, majd Weiner Leó és Székely Arnold tanította a Zeneakadémián. Lipcsében és Bécsben is tanult, 1938-ban diplomázott a Zeneakadémián.

1946-ban távozott az országból, Párizsban telepedett le és világkarriert csinált. A kor leghíresebb karmestereivel, Sir Adrian Boulttal, André Cluytensszel, Eduard Jochummal, Rafael Kubelikkel, Walter Susskinddel és Josef Kripsszel dolgozott együtt. Koncertezett szinte valamennyi földrészen, de főként Angliában és az Egyesült Államokban aratott nagy sikereket.

Repertoárjának törzse a klasszikus és romantikus zeneirodalom volt, de Bachtól Bartókig szívesen játszott más zenét is. Mendelssohn-, Beethoven-, Ravel-, Debussy- és Chopin-lemezeit számos rangos díjjal jutalmazták. A BBC Rádió egy különleges „vaktesztjén”, amelynek során a korábbi évtizedekben a legjelesebb zongoristákkal felvett Chopin-noktürn sorozatokat hallgattatták meg jeles szakértőkkel, az ő lemezét ítélték az e művekből valaha készült legjobb felvételnek.

Ennek ellenére Magyarországon szinte ismeretlen maradt. Csaknem négy évtized után, 2003-ban adta első koncertjét Budapesten. Azóta többször is fellépett a magyar fővárosban, 2005-ben önálló Debussy-szólóestet adott a Művészetek Palotájában, óriási elismerést aratva. 2007-ben a Budapesti Vonósokkal lépett fel a Zeneakadémia Nagytermében.

Tanított a párizsi Nemzetközi Zenei Egyetemen, és rendszeresen tartott mesterkurzusokat a Párizsi Magyar Intézetben is.

90. születésnapja alkalmából 2006-ban Pro Cultura Hungarica díjat és a francia állam legnagyobb kitüntetését, a Becsületrendet is átvehette. 2009-ben a magyar zenekultúra nemzetközi megismertetése, valamint zenei hagyományaink népszerűsítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.

2010-ben, a Chopin-év alkalmából a Művészetek Palotájában Érdi Tamással adott nagysikerű koncertet.

2013-ban, 97 éves korában Áder János köztársasági elnök tiszteletére adott rövid koncertet a Párizsi Magyar Intézetben.

Borítókép: Rév Lívia koncertje a Párizsi Magyar Intézetben 2013-ban

MTI Fotó / Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában