Klasszikusok másképp

2018.04.03. 10:01

Beethoven-műsort ad a vonósokkal kiegészült Sárik Péter Trió

A lemez 2016-ban jelent meg, a CD-t telt ház előtt, óriási sikerrel mutatták be a Zeneakadémia Nagytermében.

Debrecen, 2016. május 23. Sárik Péter dzsesszzongorista Berki Tamás dzsesszénekessel közös koncertjükön a debreceni Kölcsey Központban 2016. május 23-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Fotó: Czeglédi Zsolt

A BTA Szimfonikusok Vonószenekarával kiegészülve játssza Beethoven műveinek dzsesszfeldolgozásait a Sárik Péter Trió május 3-án, a hegyvidéki MOM Kulturális Központban (MOMKult).

A produkció a tavaly októberben a pécsi Kodály Központban tartott premier után most először lesz látható a fővárosban.

A Sárik Péter Trió x Beethoven című anyag 2015-ben a Beethoven Budán Fesztiválon hangzott el először. A műsorból készült lemez 2016-ban jelent meg, a CD-t telt ház előtt, óriási sikerrel mutatták be a Zeneakadémia nagytermében. A program vonószenekarral bővített változata tavaly készült el.

A trió Magyarország és Európa koncerttermeiben, dzsesszklubjaiban folyamatosan játssza Beethoven-műsorát.

„Beethoven és a dzsessz nagyon jó párosítás,

ha ma élne, szerintem lenne dzsessztriója is.

Hasonlóan gondolkozott, hasonlóan használta az akkordokat, mint a mai dzsesszzenészek. Hiba szoborba önteni életműveket, szentírásnak tekinteni a klasszikusok műveit, miközben Beethoven korában teljesen természetes volt, hogy mindenki improvizál. Biztos vagyok abban, hogy ma ő is átformálná a műveit, hiszen ezek így maradnak élőek” – mondta Sárik Péter.

A Sárik Péter Trióban a zenekarvezető zongorista mellett Fonay Tibor (nagybőgő) és Gálfi Attila (dob) szerepel, a május 3-i koncerten a BTA Szimfonikusok Vonószenekarát Almási Kornél fogja vezényelni.

 

Borítókép: Sárik Péter dzsesszzongorista Berki Tamás dzsesszénekessel közös koncertjükön a debreceni Kölcsey Központban 2016. május 23-án.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában