jubileumi hangverseny

2018.04.09. 12:47

Huszonöt éves a Budafoki Dohnányi Zenekar

A jeles jubileum alkalmából, 2018. április 25-én a Müpában ünnepi hangversennyel ünneplik meg 25 éves fennállásukat. Hollerung Gábor vezényli majd a zenekart.

SONY DSC

A Budafoki Dohnányi Zenekar hivatásossá válásának negyedszázados évfordulóját ünnepli 2018-ban. A kezdetben mintegy másfél tucat főiskolásból és fiatal muzsikusból alakult együttes mára kilencvenfős szimfonikus zenekarrá, az ország egyik meghatározó együttesévé nőtte ki magát.

A stílus- és műfajgazdagságáról ismert zenekar jubileumi koncertjén is változatos programot kínál a közönségnek. A Jean-Philippe Rameau operáinak szimfonikus részleteiből összeállított „képzeletbeli szimfónia”, valamint Beethoven II. szimfóniája a zenekar interpretációjában az autentikus előadásmódhoz áll közelebb. Az előadás érdekessége, hogy a rézfúvós szólamok, illetve a timpani korabeli hangszereken szólal meg.

A koncert második részében ősbemutatót hallhat a közönség: Vajda János erre az alkalomra, a zenekar számára komponált darabja csendül fel, melynek címe zenei kapcsolatot sejtet a szerző nagy sikerű, Karnyóné című operájával.

A hangverseny zárásaként az együttes névadója, Dohnányi Ernő virtuóz darabját adja elő, melyet Tóth Aladár így jellemzett: „Csupa harmónia, csupa formásság és könnyedség ez a[z öt] pompás kis bagatell, ahol csintalankodik vagy szeszélyeskedik, ott is csupa dalolás; szellemessége mindig egyúttal lelkesség is, azaz olyan divertimento, mely nemcsak a szellemet szórakoztatja, de felüdíti a lelket is. Lebilincsel és felszabadít...”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában