Nemzeti Filharmonikusok

2018.04.28. 12:19

Kodály, Kocsár és Dohnányi művei szólalnak meg a Pesti Vigadóban

A május 2-i esten Kodály Zoltán Marosszéki táncok és Galántai táncok, Kocsár Miklós Elégia, valamint Dohnányi Ernő Ruralia Hungarica című műve hangzik el Bogányi Bence fagottművész közreműködésével és Kocsár Balázs vezényletével - közölték a Nemzeti Filharmonikusok.

Budapest, 2016. október 22. Kocsár Balázs vezényli a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát a Cziffra 1956 címmel rendezett díszelõadáson az Erkel színházban 2016. október 22-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Kocsár Miklós 1985-ben komponálta költői szépségű Elégiáját fagottra és kamarazenekarra. A tizennégy perces mű 1986-ban szólalt meg először a Magyar Rádióban, a hangversenytermi bemutatót 1994-ben rendezték. A mű szólistája a Bogányi család egyik muzsikus tagja, Bogányi Bence, aki a Nürnbergi Zeneművészeti Főiskola és a Hannoveri Zenei Főiskola professzora.

Az est műsorán Kodály Zoltán két örökzöld kompozíciója is szerepel, a Marosszéki táncok és a Galántai táncok, amelyekben a szerző egy-egy tájegység táncait dolgozta fel.

A Ruralia Hungarica Dohnányi egyik legtöbbet játszott zenekari kompozíciója, amelyet 1924-ben írt, több erdélyi népdalt is felhasználva benne a rá jellemző leleménnyel, mélységgel és szellemességgel – olvasható a közleményben.

Borítóképünkön Kocsár Balázs vezényel

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában