Forró nyár, ütős produkciók

2018.06.12. 12:50

Hey, June! avagy: ez a hónap bitang jól muzsikál

Antonia Vai, a Kéknyúl és az Elefánt is egyszeri és megismételhetetlen bulira készül. Ezen a fesztiválon lenyűgöző látványra és krimikoncertre biztosan számíthatunk, és az is kiderül, miért a konyha a legjobb hely a lakásban.

A Hey, June! programsorozat a Beatles örökzöld slágerétől, a Hey Jude-tól kölcsönözte a címét, de nem ezért találjuk a töretlen sikerű hazai fesztiválok között. A fesztivál 2010 óta hagyományosan a legnépszerűbb magyar könnyűzenei együttesek alkalmi produkcióinak színes tárháza: ezek az előadások biztosan életre szóló koncertélményt nyújtanak éppen azért, mert egyszeriek. Az egyébként is csupa zsenizenész-gént hordozó csapatok ugyanis különleges csavart visznek a fellépéseikbe – magyarul: megadják a módját. Ha egyedi fesztiválos emlékeket szeretnénk bezsebelni, itt a soha vissza nem térő alkalom.

Antonia Vai
Fotó: Klara Fowler

A svéd-magyar Antonia Vai például a hazai könnyűzene üde színfoltja: világzenével fűszerezett, soulos popzenéjének könnyed hangvételéhez komoly mondanivaló párosul. A Stockholmban született énekesnő 2013-ban költözött Budapestre, ahol nem sokkal érkezése után megvetette a lábát az underground zenei szcénában.

Tavaly megjelent, Ritual című már ötödik albuma nemzetközi hatásokból táplálkozik: Magyarország és Svédország mellett Marokkóban és Brazíliában születtek számok, így a flamencótól a tangón át az arab zenéig rengeteg hatás hallatszik ki a korongról. Június 18-án több teljesen új dal is elhangzik, és a látványelemek is nagy hangsúlyt kapnak majd: „Ez a koncert zenei utazás lesz, amelyben erős látványelemeket keverünk majd egy szavakkal teli álomvilágban.”

Konyha

Azt mindenki tudja, hogy a legjobb buli mindig a konyhában van. Június 19-én pedig a Konyha lesz a Müpában! A 2010-ben alakult zenekar mottója: „A konyhában mindig jó, mert a hűtőben mindig ég a villany!” 2012-ben megjelent debütáló albumuk eklektikus zenei világában már megjelenik az azóta is rájuk jellemző őszinte, érzelmekkel teli szövegvilág. A második lemez, az Elmentek a szörnyek már egy érettebb, letisztultabb képet mutat, ahol a szakítós szerelmes daloktól a részegen telefonálás hátrányáig az érzelmek és témák egész skálája megtalálható. A 2016-ban „Az év zenekara” címmel kitüntetett trió mindebből ízelítőt ad a közönségének is.

A hetvenes évek soul- és funkzenéjében gyökerező, urbánus tánczenét játszó Kéknyúl zenekar criminal funk című nagykoncertjén a bűnügyi filmek világába kalauzolja a közönséget. Az idén tízéves formáció kísérletében izgalmasan ötvözi a zenét a színjátszással, amelynek eredményeképp egy történet elevenedik majd meg a színpadon; a koncertélményt a krimi elmesélése teszi teljessé olyan különleges vendégművészek közreműködésével, mint Palya Bea és Sena. A zenészek kipróbálják magukat a színjátszás és a történetszövés számukra teljesen új keretei között, ebben pedig énekesük Andrew Hefler lesz segítségükre, aki az improvizációs előadások kedvelői körében méltán népszerű Grund Színház vezetője és alapítója. De zeneileg is új terepen kalandoznak majd: szokásos hangzásukat a krimizenékben megszokott vonós hangszerekkel bolondítják meg.

Az Elefánt zenekar a Kodály Method kapcsán tűnt fel, majd a Kék szoba című kislemezzel és a Vérkeringő című nagylemezzel jelentkezett. A második nagylemezükön szereplő, Alszik című dal Fonogram-díj jelölést kapott. Harmadik nagylemezükkel, amely tavaly látott napvilágot, pedig az évtized legnépszerűbb hazai gitárzenekarai közé emelkedtek. A június 21-i koncertre pedig ehhez mérten egyedi koncepcióval érkeznek: „A zenekar úgy döntött, hogy nem hangszereli át a dalait, inkább magában a repertoárban, és legfőképp a zenét körbefogó vizuális tartalomban hozunk olyat, ami egyedivé teszi az estét” – ígérik.

Special Providence
Fotó: Rosta A. Márk

Nincs még egy olyan progresszív zenét játszó formáció itthon, mint a Special Providence, akik műfaji korlátokat nem ismerve elegyítik a modern jazzt a progresszív rockkal és metállal, valamint az elektronikus hangzással. Az utóbbi években számos rangos külföldi fesztiválon léptek fel, és többek között olyan világsztárokkal koncerteztek, turnéztak együtt, mint Étienne Mbappé, a Dream Theater, a Spock's Beard, a Haken és a Beardfish. A koncertjük gerincét ezúttal Will című új lemezük alkotja, melynek dalait olyan vendégek fűszerezik tovább, mint Gulli Briem (Mezzoforte), Csongor Bálint (USEME, Subscribe) és Hrutka Róbert. De a korábbi albumok legfontosabb dalai is elhangzanak majd, az estet pedig és az ez alkalomra álmodott képi világ teszi még különlegesebbé.

A Müpa Hey, June! fesztiváljának promóvideója révén elcsíphetünk valamit a júniusi ereszdelahajam hangulatából:

 

Borítókép: Kéknyúl zenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában