Új album

2018.07.26. 13:00

„Bartókosítják” a jazzt, vagy jazzesítik Bartókot?

Sárik Péter az M5 csatornának mutatja meg először készülő lemezét. A Bartók című lemez részleteiről, a felvétel kulisszatitkairól csütörtök este a Kulturális Híradóban mesél a Sárik Péter Trió vezetője.

Beethoven műveinek jazz-feldolgozásai után most Bartók adaptációkból készített lemezt Sárik Péter, amelyet elsőként szeptember 21-én mutat be triójával a Zeneakadémia nagytermében, Sárik Péter Trió X Bartók címen – írja a Híradó.hu.

“Talán egyik zeneszerző sem volt akkora hatással a mai jazzre, mint Bartók. Műveinek döbbenetes ereje, dinamikája szinte elsöpri a hallgatót, zenéje csupa izgalom, misztikum, határtalan mélység és tisztaság.

Azzal a céllal készítettük ezt az anyagot, hogy feldolgozásaink által azokkal is megszerettessük Bartók zenéjét, akik eddig idegenkedtek tőle.

A jazz és Bartók tökéletes párosítás, a zongoradarabok trióra hangszerelve még karakteresebben szólnak, a nagyzenekari művek és a népdalfeldolgozások is új arcukat mutatják, és végtelen teret adnak az improvizációnak. Szeretettel ajánlom a koncertünket mind a klasszikus, mind a jazz zene rajongóinak!” – mondta a portálnak Sárik Péter.

 

Sárik Péter. Fotó: Kallos Bea / MTI

A cikk kiemeli, hogy a Sárik Péter Trió az elmúlt tíz évben Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz-zenekarává vált. Sikerük egyik záloga, hogy mindhárman nagyon nyitott,

sokoldalú muzsikusok, így a közönség sokkal szélesebb rétegét szólítják meg, mint a jazz-zenekarok többsége.

Az együttes koncertjeinek hangulata sokszor inkább pop vagy rock koncerthez hasonlatos, még akkor is, ha a Zeneakadémián, vagy a legkomolyabb koncerttermekben játszanak. A zenekar közvetlenségével, energiájával sok új rajongót hoz a jazznek.

Jazzkívánságműsor című lemezük 2014-ben Fonogram-díjat kapott, mint “Az év jazz-albuma”,

és ezen kívül még három lemezük volt jelölt ugyanerre a kitüntetésre.

Saját szerzeményeik mellett bátran kalandoznak a műfajok között: két feldolgozás CD-t is készítettek a közönségük által kért dalokból, és gyakran játszanak klasszikus zenei átiratokat.

Borítókép: Sárik Péter Trió

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában